Tak riskerar rasa i Kulturens hus

En sal i Kulturens hus är avspärrad på grund av att taket riskerar att rasa.

AVSPÄRRAT. Lokalen är avspärrad efter att en fem centimeters svacka i taket har upptäckts.

AVSPÄRRAT. Lokalen är avspärrad efter att en fem centimeters svacka i taket har upptäckts.

Foto: Lars-Göran Norlin

Luleå2015-10-16 11:14

I tisdags upptäcktes att där upphängningen av undertaket i en sal i gått sönder på några ställen och att det blivit en fem centimeter svacka på taket.

– Det är stålband som är fastskruvade i betongbjälklaget och sedan hänger undertaket i de stålbanden och då är det någon infästning som gett vika i stålbanden, säger Mikael Wänstedt, chef för fastighetsavdelningen på Luleå Kommun.

Lokalen spärrades av omedelbart efter upptäckten.

– Vi stängde på en gång när vi fick veta det där. Vad jag förstår så är det en övningslokal för Norrbottensmusiken så de lade om lite grann och har övat i stora salen här, säger Wänstedt.

Arbetet med att åtgärda taket kommer att påbörjas på måndag.

– Det är svårt att komma åt så det kan bli så att vi måste demontera hela undertaket och skruva tillbaka alltihopa igen, så det kan ta någon vecka i alla fall, säger Wänstedt.

Hur mycket det kommer att kosta vill inte Wänstedt spekulera i. Vem som får stå för kostnaden beror på vad felet beror på.

– Är det ett utförandefel kan det vara så att den som gjort arbete som har det ansvaret och får ta den kostnaden. Men jag vill inte spekulera i hur felet har orsakats, säger Wänstedt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om