Det var under torsdagen som stadsbyggnadsnämnden fattade beslutet att dra kommunalt vatten ut till de 70-tal fastighetsägare på Lulnäsudden som drabbats av Försvarets PFAS-förgiftning av grundvattnet. Nämndens ordförande Lenitha Ericson (S) kallar beslutet kontroversiellt.
– Det bästa hade varit om de hittat en ny vattentäckt. Men vi kände att vi kan inte låta de boende vänta en vinter till. Det känns inte acceptabelt, säger hon.
Läs mer: Forskare letar miljögifter i barnens blod
Problemet för kommunen är att VA-nätet i södra Luleå redan är hårt ansträngt.
– Det här är ett extrem läge. Vi har sagt att vi ansluter inte några nya abonnenter utanför verksamhetsområdet på sörsidan. Det här är ett undantag, säger Lenitha Erison.
Kommunen vill inte ta risken att de boendes hälsa ytterligare riskeras.
– Undantaget i vårt yttrande grundar sig i att det i det här fallet föreligger stor risk för människors hälsa och i det här läget finns ingen annan lösning, säger Hendrik Visser, avdelningschef på VA avdelningen vid Stadsbyggnadsförvaltningen.
Läs mer: Var fjärde brunn har otjänligt vatten
Lösningen blir att en anläggning ägd av en samfällighetsförening skapas. Dragningen av vattnet kommer ske i samråd mellan de boende och Försvaret. Anslutningskostnaderna landar på föreningen men Lenitha Ericson förutsätter att Försvaret tar på sig kostnaderna.
– Jag är övertygad att de inte har någon annan vilja än att ersätta de kostnaderna. Det här kommer inte drabba samfälligheten, säger hon.
Kommunens uppgift blir att skapa en anslutningspunkt. Lenitha Ericson tror inte att anslutningen kommer drabba andra byggprojekt i området.
– Jag har inte fått några sådana indikationer, säger hon.
De boende, som främst består av sommargäster, har sedan förgiftningen upptäckts försörjts med vatten från nödvattentankar.