Var fjärde brunn har otjänligt vatten

De boende på Lulnäsudden rekommenderas att inte använda vatten från brunnar i området som dricksvatten eller för matlagning. Det visar undersökningen som gjorts och som presenterades på onsdagen.

PROV. Bengt Dahlgren kommer ut med en hink vatten. Provet ska gick till Tyskland för analys som nu är klar. En av fyra brunnar har för höga värden av giftiga ämnen.

PROV. Bengt Dahlgren kommer ut med en hink vatten. Provet ska gick till Tyskland för analys som nu är klar. En av fyra brunnar har för höga värden av giftiga ämnen.

Foto: Pär Bäckström

LULEÅ2015-09-30 12:43

Det var efter ett vattenprov som gjordes Lulnäsuddens gemensamma vattentäkt tidigare i år där Försvarsmakten gick ut med rekommendationen att inte dricka vattnet eller använda det i matlagningen. Försvarets konsult Niras gjorde provtagningar av grundvatten, ytvatten och förutom i den gemensamma vattentäkten också i enskilda brunnar.

I tisdags informerades de som bor på Lulnäsudden, åretruntboende som sommarboende, om resultatet.

Undersökningar har genomförts i jakten på graden av föroreningar, PFAS (se faktaruta). Det är varierande resultat som rapporten pekar på.

I en del brunnar var värdena låga men bland annat i den gemensamma var de förhållandevis höga, så höga att man nu måste skaffa en ny vattentäkt.

– Ja, det blir en ny vattentäkt för de boende på Lulnäset, säger Folke Borgh, från Försvarsmaktens miljöprövningsenhet.

Det blir till en början en tillfällig containerlösning med vattentankar.

– Sedan måste vi hitta en ny vattentäkt. Kanske borra en ny vattentäkt eller koppla på kommunalt vatten.

Kan det bli frågan om kommunalt vatten?

– Ja det är ju en ny vattentäkt.

Folke Borgh berättar också att oavsett lösning så hamnar kostnaden hos Försvarsmakten.

Hur pass snabbt kan ni lösa det här?

–  Vi arbetar för att minimera tiden, det här med container är ju en tillfällig lösning och i bästa fall kan vi lösa det här under nästa år. Vi måste hitta en lösning för de som är beroende.

En fjärdedel av de cirka 40 brunnarna som det tagits prover på innehåller vatten som inte ska drickas eller förtäras på annat sätt. De innehöll över 900 nanogram skadliga ämnen per liter vatten.

– Det kommer att tas nya prover i brunnarna, minst en gång till.

Kristina Jakobsson är professor i miljömedicin i Göteborg. Hon kommenterade resultaten av undersökningen.

Ska de som bor på Lulnäsudden vara oroliga?

– Det här är inte akuta gifter som gör en akut sjuk. Det man kan göra är ta prover på en mindre grupp personer, kanske tio, som druckit vattnet regelbundet och en lika liten grupp som inte använt vattnet så ofta, säger Kristina Jakobsson.

Undersökningarna på Lulnäsudden och omgivningen omkring

Boven i dramat är den brandövningsplats som försvarsmakten använde fram till 1994 på F 21s område där brandskum som innehöll PFAS (se faktaruta) användes.

Det här är PFAS

Fakta

Perfluorerade alkylsyror, PFAS, är en typ av föreningar som är både fett- och vattenavvisande och därför används i många sammanhang, exempelvis som impregnering av läder och textil, i rengöringsmedel som fönsterputs och golvpolish och i brandskum.

Ämnena har förmåga att ansamlas i levande organismer och orsaka toxiska effekter. De är vitt spridda i miljön och återfinns i såväl människor och djur, som i sjöar och dricksvatten.

Perfluoreradeföroreningar från brandövning har i flera fall nått grundvatten, eller ytvattentäkter vilket har orsakat hel eller delvis stängning av vattenverk och brunnar, samt tvingat vattenproducenter att installera mycket dyra filterlösningar.

Det finns idag inga rättsligt bindande gränsvärden för PFAA i dricksvattnet.

Källa: Svenskt vatten.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!