Chefen: "Vi kan inte ställa ambulanshelikoptern"

Risk för längre väntetider för patienterna ledde till att Region Norrbotten sökte dispens från EU-direktivet om dygnsvila. "Det är ingen långsiktig lösning", säger divisionschef Moa Bjerner.

Moa Bjerner, divisionschef inom Region Norrbotten, säger att det troligen kommer att ansökas om fler dispenser framöver.

Moa Bjerner, divisionschef inom Region Norrbotten, säger att det troligen kommer att ansökas om fler dispenser framöver.

Foto: Montage: Linda Kask

Luleå2023-12-12 18:00

Moa Bjerner är divisionschef för länssjukvård 1, som bland annat inrymmer det akuta omhändertagandet. Dispensansökan har efter regionstyrelsens beslut skickats in till arbetstidsnämnden, som ska avgöra frågan. Det är den första ansökan som har gjorts från regionens sida. 

– Det blir tuffare nu när vi går in i de regler om dygnsvila som ingår i vårt avtal. Det kan innebära en risk för ökade ställtider för ambulanshelikoptern då man måste byta personal. Det betyder att det blir längre tillslagstider ut till patienterna och att vi minskar tillgängligheten till akutsjukvård för patienter som behöver transporteras via helikopter ute i länet. Därför är dispensen viktig, säger Moa Bjerner. 

Enligt henne har regionerna ansökt om dispens för fem av sex helikopterenheter i Sverige. Region Norrbottens ambulanshelikopter är placerad i Gällivare, men har uppdrag i hela länet. Den bemannas av pilot, läkare och sjuksköterska. 

– Skälet till att dispens behövs är att helikoptern är bemannad och reglerad på ett annat sätt jämfört med övrig sjukvårdsverksamhet. Nu ska vår ansökan tas upp i arbetstidsnämnden, som beslutar om det blir ja eller nej. Dispensen är tidsbegränsad, man får max 12 månader på sig att försöka arbeta fram en annan lösning.

Undantag måste sökas för sig för varje enskild verksamhet. Dispensen för ambulanshelikoptern, om den beviljas, kommer att omfatta totalt nio anställda.

– Vi kan inte ställa en ambulanshelikopter bara för att vi inte uppfyller kraven om reglerna precis nu. Men en dispens är ingen långsiktig lösning och det är jätteskarpa kriterier för att få den, krav vi ska uppfylla, dokument som ska fyllas i. Vi måste visa att vi har försökt att hitta andra lösningar först.

Situationen inom den bilburna ambulanssjukvården har länge varit omdiskuterad, men Moa Bjerner påpekar att införandet av det skarpa regelverk som arbetstidsdirektivet innebär påverkar hela hälso- och sjukvården. 

– Om du skulle fråga mig om jag kan titta i spåkulan så skulle jag säga att det kommer att göras fler ansökningar om dispens från Region Norrbotten framöver. Den första februari nästa år ska även läkarna in i detta med kravet på dygnsvila och då kan det bli tufft att hitta lösningar för hur vi ska bemanna och klara vår verksamhet, säger Moa Bjerner. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!