Ambulanskrisen: Flera uppsägningar i Boden

För en månad sedan varnade anställda för att uppsägningar väntade vid ambulansen i Boden. Nu har sex personer sagt upp sig och det väntas bli ännu fler. "Cheferna vet om problemen, men gör inget åt dem", säger ambulanssjuksköterskan Alexander Morin.

Alexander Morin befarar ännu fler uppsägningar, i Boden och i länet i övrigt.

Alexander Morin befarar ännu fler uppsägningar, i Boden och i länet i övrigt.

Foto: Montage: Linda Kask

Boden2023-09-07 05:00

På onsdagen hade totalt sex av det 15-tal specialistsjuksköterskorna vid ambulansen i Boden valt att säga upp sig från sina tjänster. En sjukvårdare har sagt upp sig sedan tidigare. 

Enligt Alexander Morin, som är förtroendevald inom Vårdförbundet, är den främsta orsaken införandet av halvdygnspass med jour, i samband med att EU:s arbetstidsdirektiv börjar gälla den första oktober. 

Införandet av schemalagda matraster som väckt upprörda känslor inom yrkesgruppen är en viktig fråga även för de anställda i Boden, men de nya arbetstiderna, halvdygnspass med jour, är det som väcker störst missnöje, uppger Alexander Morin. 

–Det är samma i Piteå och snart i hela Norrbotten, säger han. 

För Bodens del innebär det att en ambulans är i drift nattetid, den andra är på jour. Personalen på jouren ska vara beredd att rycka ut närsomhelst, med 90 sekunders inställelsetid. Jourpersonalen måste alltså vara på plats på stationen. Införandet av halvdygnspass minskar den sammanhängande ledigheten och arbetspassen förkortas. Med jourtiden inräknad ökar veckoarbetstiden med mer än fyra timmar. 

Alexander Morin säger att de anställda i Boden kan acceptera att jobba halvdygn för att anpassa sig efter EU-direktivet, bara jouren tas bort. Han befarar att personalflykten från ambulansen kommer att få stora konsekvenser både för Boden och för hela Norrbotten och påpekar att Boden inom kort både kan ha ett stålverk och en ökad militär närvaro, som kommer att leda till en ökad befolkning och större behov av sjukvård. 

I slutet av förra veckan fick de anställda vid stationen i Boden veta att cheferna vill gå vidare med alternativet att lägga in jour på schemat. Det har talats om att detta kanske förändras igen under hösten, men Alexander Morin befarar att ännu fler kommer att hinna säga upp sig innan dess. 

– I Boden har vi haft jour under många år, på ett eller annat sätt. Vi har gått med på det för att våra scheman hittills har varit så pass fördelaktiga. 

– Cheferna vägrar gå med på att ta bort jouren på natten. Vi har tagit fram ett schema där vi kan jobba utan jour med befintlig personalstyrka, men man vägrar ändå. Det strider mot gällande avtal mellan fack och arbetsgivare, säger Alexander Morin och påpekar att jour enligt avtalet bara får läggas in då alla andra sätt för att få ihop ett fungerande arbetsschema har prövats. 

Verksamhetschef Stig Holmberg säger att alternativa schemalösningar diskuteras, för att medarbetarna inte ska behöva ha halvdygn och jour. 

– Vi har fått från flera håll att detta adderar fler arbetspass än vad införandet av EU-direktivet gör. Vi håller precis på att hantera frågan, för att de anställda ska slippa det här, vi har pratat om det i dag. 

Enligt honom är det inte "färdigbeslutat" men det kan bli en ändring. 

Nu har ju flera redan sagt upp sig, hade ni kunnat hitta en snabbare lösning?

– Ja, då har det varit på flera andra håll också, men sedan har uppsägningarna tagits tillbaka. Det är bara en teknikalitet. 

Men kan det bli så, att de inte behöver jobba jour?

– Vi håller på med det här, vi arbetar för att hitta en lösning. Vad vi landar i får vi återkomma till när allt har haft sin gång, säger Stig Holmberg.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!