Åtgärderna räckte inte – Bup får 800 000 i viteshot

Situationen för personalen vid barn- och ungdomspsykiatrin vid Sunderby sjukhus har inte förbättrats. Nu hotar Arbetsmiljöverket med vite om 800 000 kronor. "Jag är inte överraskad", säger Lars Löfgren.

Arbetsmiljöverket genomförde inspektioner vid BUP den 9 februari och 3 maj och Region Norrbotten föreläggs med vite på 800 000 kronor.

Arbetsmiljöverket genomförde inspektioner vid BUP den 9 februari och 3 maj och Region Norrbotten föreläggs med vite på 800 000 kronor.

Foto: Magnus Andersson/arkiv

Luleå2022-07-17 11:00

Skyddsombuden på avdelning 45, barn- och ungdomspsykiatrin vid Sunderby sjukhus, har tidigare larmat om medarbetarnas arbetssituation med underbemanning och hög arbetsbelastning.

Under 2021 sa ett tiotal anställda på avdelningen upp sig och i januari lämnades en skrivelse in till Arbetsmiljöverket som följt arbetsmiljöarbetet sedan dess.

Efter en inspektion i maj bedömdes vidtagna åtgärder vara otillräckliga och det ett beslut om föreläggande med vite fattades.

Bup:s biträdande verksamhetschef Lars Löfgren är inte överraskad.

– Egentligen är det ingenting nytt och vi delar intresset med både personalen och Arbetsmiljöverket att få upp bemanningen på avdelningen. Det här är en process som har pågått under en längre tid och vi har haft kontakt med Arbetsmiljöverket under våren, säger han och tillägger att det hänt lite sedan den senaste kontakten med myndigheten.

– Vi har en ny enhetschef och har anställt ett par sjuksköterskor och en till väntas börja efter sommaren.

Arbetsmiljöverkets utredning visade att vissa åtgärder vidtagits och att arbetsmiljön förbättrats, något som personalen inte höll med om.

Den visade att drygt hälften av arbetspassen på avdelningen hade haft en högre bemanning men också att den till stor del bestod av ordinarie personal som hade arbetat extrapass eller övertid.

– Det har pågått ett strategiskt arbete med att balansera arbetsmängden i förhållande till bemanningen sedan årsskiftet. Sjuksköterskor är en svårrekryterad grupp och är det som vi saknar, säger Löfgren och medger att de inte lyckats fullt ut.

Både skyddsombud och arbetsgivarföreträdare har uppgett att arbetsförhållandena har varit förenade med psykiska påfrestningar för personalen som beskriver frustration och känslan av otillräcklighet. Personalens arbetsbelastning kan vara mycket hög med upp till åtta inskrivna patienter trots att avdelningen bara har sex vårdplatser, men även med få inskrivna patienter, om de i sin tur kräver tyngre vård.

 – Vi är på gång. Det kommer inte att lösa sig helt i år men nästa vår är vi förhoppningsvis fullbemannade. Men vi måste ha rimliga förväntningar.

Region Norrbotten ska ha åtgärdat bristerna till 1 oktober och redovisa åtgärderna innan 15 december 2022.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!