"Det sover folk på madrasser på golv i tv-rum och i samtalsrummet (med stora fönster till korridoren), sängarna ryms inte på avdelningen. Det finns ingenstans att äta med patienterna med matstöd. Vi får äta i omgångar med dem, då vi inte är nog med folk".
Så har ombuden på avdelning 45 på Sunderby sjukhus beskrivit arbetsmiljön. Avdelning 45, barn- och ungdomspsykiatrin, är en liten avdelning med dryga tiotalet sjuksköterskor och skötare men arbetsmiljön har gjort att flera har sagt upp sig.
"Vi har inga läkare, ingen psykolog och ingen enhetschef då de också slutat. Inga av åtgärderna som de skulle fixa är genomförda. Avdelningen bemannas nu till största del av bemanningssjuksköterskor, där vissa är väldigt undermåliga".
Tillsammans med Kommunal och Vårdförbundet ställdes krav på Region Norrbotten att vidta åtgärder för en förbättrad arbetsmiljö och en handlingsplan presenterades från regionen. Men Vårdförbundets huvudskyddsombud, Gunilla Hallman, menar att åtgärderna i handlingsplanen inte efterföljs.
– Vi var nöjda med arbetsgivarens handlingsplan, den verkade bra. Men personalen anser att man inte följer den.
Region Norrbotten har genom sex huvudorsaker till den dåliga arbetsmiljön arbetat fram den handlingsplan som presenterats för ombud och medarbetare. Handlingsplanen innehåller åtgärder som: förbättrat informationsflöde, arbete med rekrytering, förbättrat teamarbete och fördjupad bedömning av kränkande särbehandling.
Gunilla Hallman påpekar att om handlingsplanen inte efterlevs riskerar det att påverka relationen mellan arbetsgivare och arbetstagare negativt samt att det kan innebära att arbetstagaren inte känner att denne kan lita på sina chefer.
– Det blir svårt att jobba i en arbetsmiljö där informationen inte når ut till arbetstagarna. Det är inte bra att skriva en handlingsplan och sedan inte följa den. Det rubbar förtroendet mellan personalen och cheferna, fortsätter Gunilla Hallman.
Utöver att handlingsplanen efterlevs, finns det några vidare åtgärder ni hade velat att regionen hade vidtagit?
– Vi skulle vilja att regionen värderar sina medarbetare mer. Exempelvis med höjda löner. Det hade kanske gjort att fler hade valt att stanna kvar. Även ett tydligare informationsflöde från ledning till arbetstagare och regelbundna medarbetarsamtal, då hade man kunnat få reda på den situation som nu råder i ett mycket tidigare skede, säger Gunilla Hallman.
Regionens handlingsplan belyser att arbetsmiljön på avdelning 45 successivt har försämrats. Medarbetare har upplevt stress, frustration, sömnproblem, glömska och att många är ledsna. Det är låg tillit mellan medarbetare och det förekommer upplevelser av kränkande beteende mellan medarbetare. Av handlingsplanen framkommer även att det är flera sjuksköterskor och skötare som sagt upp sig.
Lars Löfgren, tillförordnad enhetschef för barn- och ungdomspsykiatrin, vill inte diskutera handlingsplanen med Norr Media.
– Vi kommer träffa Vårdförbundet i veckan och jag diskuterar inte gärna handlingsplanen med media.
Han meddelar att regionen arbetar enligt handlingsplanen.
– Vi jobbar enligt handlingsplanen och enligt den ska vi träffas tillsammans med Vårdförbundet.
Nu har Vårdförbundet tillsammans med Kommunal önskat vidare åtgärder från Arbetsmiljöverket.