Höga halter av högfluorerande ämnen, PFAS, har hittats i mark och vatten i Sverige, bland annat på och vid Lulnäsudden utanför Luleå. Boven i dramat är den brandövningsplats som försvarsmakten använde fram till 1994 på F 21s område där brandskum som innehöll PFAS användes.
Nu vill alltså Kemikalieinspektionen begränsa användningen av den här typen av brandskum.
– Högfluorerade ämnen från brandskum stannar kvar extremt länge i naturen och kan hota försörjningen av dricksvatten. Därför är det viktigt att så långt det är möjligt minska användningen av denna typ av brandskum, säger Inger Cederberg, utredare på Kemikalieinspektionen och projektledare för regeringsuppdraget.
Ämnena har framförallt spridits i miljöer nära flygplatser och brandövningsfält samt, naturligtvis, där brandsläckning har skett. Utsläppen har i en del fall lett till att dricksvattnet föreorenats och att vattentäkter har stängts.
Kemikalieinspektionen gör bedömningen att en fullständig övergång till fluorfria alternativ bör vara genomförbart inom några år
– Vårt förslag innebär fortsatt god tillgång till effektiva medel för att släcka allvarliga bränder. Syftet med att se över undantagen 2019 är att ytterligare skynda på övergången till fluorfria brandskum, säger Inger Cederberg.