Uppgifterna blev kända när BDX:s ombud, Advokatfirman Ståhl, ansökte om interimistisk kvarstad på ytterligare 38 miljoner för bolagets förre ordförande Roger Åström.
Bakgrunden var att Åström, den störste enskilde ägaren i BDX, skrivit över 3 275 aktier på närstående.
Roger Åströms ombud, advokat Hans Strandberg, har sagt till NSD att hans klient förnekar all form av brottslig inblandning.
– Jobben har utförts, det är hans uppfattning. Det är verkliga affärer allting.
Försvarsadvokaten Anna Melander företräder BDX-chefen, som förutom grovt penningtvättsbrott också är misstänkt för grov trolöshet mot huvudman. Hon anser att åklagaren är helt fel ute och tillbakavisar påståendet att hennes klient skapat omkring 900 falska fakturor för mångmiljonbelopp.
– Han förnekar brott. Han har överhuvudtaget inte skickat några luftfakturor. Alla transaktioner motsvaras av utförda arbeten, säger Anna Melander.
Sedan tidigare har tingsrätten beslutat om kvarstad på sju miljoner för tillgångar kopplade till Roger Åströms bolag, samt 27 miljoner till två bolag som är kopplade till Melanders klient. Vidare har privata tillgångar för den förre BDX-chefen frysts till ett värde av drygt fem miljoner.
Anna Melander säger att försvaret ännu inte har fått insyn i alla detaljer i utredningen men vidhåller att klienten är oskyldig.
– Min klient har besvarat alla frågor och kan redogöra för vad som hänt rörande samtliga transaktioner.
Anna Melander företrädde "Luleåföretagaren" i Lulebohärvan som även den handlade om luftfakturor och grov trolöshet mot huvudman. Det finns likheter med Lulebohärvan, där ett av åtalen som slutade med att samtliga åtalade friades i både tingsrätt och hovrätt.
– Det är ungefär samma förlopp som påstås nu, men i det här fallet kan det vara ännu enklare att bevisa att arbetena faktiskt har utförts, menar Melander och fortsätter:
– Åklagaren har bevisbördan.
Vi har sökt åklagaren Nina Stenberg för en kommentar.