Misstanken: Så blåste BDX-topparna sitt eget bolag på 66 miljoner

Den ene var hög chef, den andre satt i styrelsen.
Med påhittade jobb och över 900 falska fakturor blåste de sitt eget bolag BDX på nästan 66 miljoner.
Så ser Ekobrottsmyndighetens misstankar ut i den härva av grova brott som sedan i april förra året utreds i Norrbotten.

66 miljoner uppger BDX att bolaget lurats på genom ordrar och fakturor för påhittade jobb som aldrig utförts.

66 miljoner uppger BDX att bolaget lurats på genom ordrar och fakturor för påhittade jobb som aldrig utförts.

Foto: Petra Älvstrand

Luleå2025-01-06 11:00

Uppgifterna kommer i dagens ljus i de handlingar som NSD begärt ut från Luleå tingsrätt, där BDX ombud, Advokatfirman Ståhl, ansöker om interimistisk kvarstad på ytterligare 38 miljoner för bolagets förre ordförande Roger Åström, Piteå.

BDX uppger att situationen är brådskande, eftersom bolaget anser att han försöker undandra tillgångar som annars kan utgöra del i ett eventuellt skadestånd. Bland annat har Roger Åström, som är störste enskilde ägare i BDX, skrivit över 3 275 aktier på närstående.

undefined
Roger Åström är en av de huvudmisstänkta i utredningen.

Med stöd av uppgifter från den förundersökning om grovt penningtvättsbrott och grovt bokföringsbrott som Ekobrottsmyndigheten bedriver uppger BDX att brottet gått till så här:

  • En Luleåbo i 50-årsåldern, som var hög chef på BDX, har skapat/attesterat falska ordrar och beställt påhittade arbeten från Roger Åströms bolag Kusttrafik i Piteå AB och Roger Åström åkeri AB.
  • Totalt handlar det under åren 2019 till 2023 om över 900 fakturor och ett belopp på sammanlagt 65 734 888 kronor för jobb som aldrig utförts. Samtliga faktureringstillfällen finns bifogade som en bilaga i ansökan till tingsrätten.
  • Av dessa har 37 969 894 kronor slussats vidare från Åströms bolag till ett bolag som tillhör en Luleåföretagare i 60-årsåldern. Något som skett genom att Luleåföretagaren upprättat och utställt falska fakturor till Åströms bolag.
undefined
I en bilaga till handlingen finns samtliga faktureringar som BDX anser vara bluff angivna. Här syns en del av de totalt över 900 faktureringstillfällena.
undefined
Här ses fakturabelopp från Luleåföretagarens bolag till Roger Åströms bolag. Detta är en del i misstankarna om grov penningtvätt via falska fakturor, och hur pengarna slussats från olika bolag i syfte att dölja dem.

Roger Åströms ombud, advokat Hans Strandberg, säger att hans klient förnekar all form av brottslig inblandning.

– Jobben har utförts, det är hans uppfattning. Det är verkliga affärer allting, säger Strandberg.

Totalt är sju personer misstänkta för inblandning i härvan, som avslöjades i april förra året.

När det gäller den förre chefen är han även misstänkt för grov trolöshet mot huvudman, enligt uppgifter som BDX hänvisar till åklagaren. Mannens anställning vid BDX har avslutats efter att misstankarna blev kända.

undefined
Hans Strandberg, ombud åt Roger Åström, säger att hans klient förnekar all form av brottslighet.

Sedan tidigare har tingsrätten beslutat om kvarstad på sju miljoner för tillgångar kopplade till Roger Åströms bolag, samt 27 miljoner till två bolag som är kopplade till den förre BDX-chefen.

Vidare har privata tillgångar för den förre BDX-chefen frysts till ett värde av drygt fem miljoner.

Vi har sökt åklagaren Nina Stenberg samt advokat Anna Melander, som är ombud för den förre BDX-chefen.

FAKTA BDX

BDX Företagen AB bildades hösten 2003 genom sammanslagning av NTG Företagen AB, Lulefrakt AB och Kalix LBC AB, inklusive ett flertal dotterbolag.

BDX har cirka 650–700 anställda och 250–300 medleverantörer som utför uppdrag åt bolagets kunder inom entreprenad- och logistiksektorn.

BDX har ett flertal dotterbolag; Bimac, BDX miljö, BDX skog, BDX rail, Svalget återvinning, Nema, Civil Works Nordic samt Olab.

Omsättning 2023 för koncernen: Cirka 6 miljarder och ett resultat på 155 miljoner.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!