Äta eller ej – så tänker Luleåborna om rött ljus för surströmming

Världsnaturfonden, WWF, har rödlistat sill och strömming från Östersjön då arten bedöms som hotad, men bland Luleåborna råder delade meningar om huruvida man ska äta surströmming eller inte. "Surströmmingen kan man nog äta ändå", säger Per Olofsson.

NSD frågar Luleåborna om de kommer att äta surströmming som vanligt eller anpassa sig på något vis nu när den blivit rödlistad av Världsnaturfonden.

NSD frågar Luleåborna om de kommer att äta surströmming som vanligt eller anpassa sig på något vis nu när den blivit rödlistad av Världsnaturfonden.

Foto: Montage

Luleå2024-07-26 19:00

Surströmmingen är som alltid ett hett ämne så här veckorna innan premiären och i år kanske mer än någonsin. Vi har tidigare berättat att butikskedjan Willys valt att stoppa sin försäljning av surströmming på grund av att arten bedöms som hotad och har fått rött ljus av Världsnaturfonden. ICA och Coop kommer däremot att fortsätta sälja. Utanför matbutiker i Luleå fångar vi upp hur tankarna går hos Luleåborna och om det kommer att välja bort surströmmingen eller inte.

En som är på väg in i butiken är Tina Andersson och hon får sig en tankeställare när NSD berättar om rödlistningen.

– Det visste jag inte att den var, det kanske väger in litegrann. Men jag har en burk som är fem år gammal i kylen så jag får köra på den, säger hon.

undefined
Tina Andersson blev varse att strömmingen rödlistats alldeles nyss, men har lyckligtvis en gammal burk surströmming stående hemma i kylen.

Per Olofsson är också på väg in för att handla, och han menar att man nog kan unna sig lite surströmming trots allt.

– Surströmmingen kan man nog äta ändå, det är så lite man äter. Men annars ska man hålla sig från det rödlistade, säger han.

undefined
Per Olofsson tycker att man nog kan unna sig surströmming ändå, men menar att han annars brukar undvika rödlistade arter.

Ett tredje alternativ till att nalla från förrådet eller att unna sig trots allt lyfts fram av Inga-Maj Isaksson.

– Jag vet inte riktigt vad jag ska säga om det. Jag äter inte så mycket, men när jag blir bjuden så äter jag. Fast det är av en bekant som själv gör surströmming, då håller man det lokalt i alla fall, säger hon.

undefined
Inga-Maj Isaksson berättar att hon oftast äter när det bjuds och då av en bekant som gör surströmmingen själv.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!