Det infekterade kulturbråket om Musikens makt rasar vidare. Kommunstyrelsen ska på måndag ta ställning till tillväxtkontorets förslag som i praktiken skulle strypa den nuvarande finansieringen till Musikens makt.
Läs mer: Inga pengar till Musikens makt
Förslaget har väckt starka reaktioner. Artisten Mattias Alkberg, som själv har varit aktiv i föreningen Musikens Makt, startade en namninsamling vid lunchtid i dag. Vid 19-tiden fanns över 1400 namn på listan.
– Oj jösses vad fort det går, säger Mattias Alkberg till NSD.
Flera namn från musikvärlden finns med på listan. Bland andra Annika Norlin, Johan Rensfeldt, Dennis Lyxzén och Zakarias "Zacke" Lekberg, Johan Airijoki, Lovisa Thurfjell och Daniel Gilbert.
Inget är beslutat ännu men Mattias Alkberg befarar att förslaget får grönt ljus.
– Yvonne Stålnacke (kommunalråd:reds anm) har uttalat sig positivt till den här idén. Så det ger en känsla av vartåt det barkar.
Läs mer: "Utan Musikens makt blir Luleå kallare"
Läs mer: "De förstår inte värdet av festivalen"
Blir det upphandling skulle ingen kunna arrangera festivalen på ett bättre eller billigare sätt, menar han. Föreningen Musikens makt har inga ekonomiska muskler att slåss med i en konkurrenssituation. Förslaget tolkas som en dödsstöt mot festivalen.
– Om man nu ska ställa saker mot annat – och det gör jag absolut inte – då kan man lika gärna upphandla Ebeneser och Luleå Hockey. Det finns massa grejer där kommunen faktiskt drar nytta av andras varumärken – även om varumärke är ett ord som jag inte tycker om.
Han tror inte att kommunen har förstått värdet av festivalen.
– Det har varit en allmän kamp i förhållande med kommunen med att få dem att förstå hur stort det här är utanför Luleå. Men det rimmar illa mot allt som Luleå kommun försöker göra i någon slags nyliberal anda.
Namninsamlingen ska lämnas över till kommunstyrelsens arbetsutskott. Men det är snabba ryck som gäller för att få underskrifter. Förslaget kan klubbas redan på måndag. Men Mattias Alkberg poängterar att kommunen inte gav något försprång i och med att nyheten briserade först igår.
– Vilket också är symptomatiskt om hur det fungerar nu för tiden, säger Mattias Alkberg.