– Det finns ju långt gångna planer på att få igång persontrafik efter Haparandabanan. Då är det ju rena helgerånet att riva bort all infrastruktur kring den, säger Nilsson.
Den anrika stationsbyggnaden är en av få efter järnvägen mellan Boden och Haparanda som fortfarande står kvar. Hundsjö, Bjurå och Avafors är rivna.
Degersel såldes tidigare till en privat ägare medan den strid som uppstod om stationsbyggnaden i Morjärv tidigare i år slutade med beslutet att den bevarades.
Läs mer: Stationen får inte rivas
Erland Nilsson har haft kännedom om rivningsplanerna för Niemisel station ett längre tag och försökt påverka Trafikverket att ändra sig.
– Det finns massor av företagare efter Råneå älvdal redan i dag som skulle vara gynnade av att stationen blev kvar så att besökare i framtiden kunde kliva av där i stället för i Luleå. Vi håller ju på att på en väldigt fin laxälv bland annat där det kan utvecklas ytterligare verksamhet. Jag vet flera entreprenörer som är intresserade av byggnaden. Man talar bland annat om att driva ett så kallat "bed and breakfast".
Erland Nilsson uppger att byggnaden är tilläggsisolerad och i bra skick.
– Jag har själv sagt att jag är intresserad av att köpa den. Tydligen är det svårt att lösa med marken men då kan jag tänka mig att hyra huset i stället, säger Erland Nilsson.
Från Trafikverkets sida är det dock kalla handen.
– Byggnaden anses inte vara strategisk i Trafikverkets verksamhet, säger Theres Lans, byggnadsförvaltare vid Trafikverket.
Stationen är kallställd sedan en tid och elen är klippt. Enligt Lans finns ingen återvändo.
– Målsättningen är att den ska vara riven innan årsskiftet.
Varför kan ni inte sälja den?– Den ligger för nära järnvägen. Trafikverket vill inte ha spårspring. Och erfarenheten säger också att det kommer krav från köpare om bullerdämpning och annat. Det vill inte Trafikverket ha. Andra byggnader som sålts tidigare har skapat problem, säger Lans.
Kan ni inte hyra ut den till vidare?– Som sagt, det ligger inte i Trafikverkets verksamhet att bevara gamla byggnader.
Om trafiken kommer igång, kunde den inte vara bra att ha då?– I sådana fall får Trafikverket sätta upp perronger.
Regionala kollektivtrafikmyndigheten har tidigare angett 2020 som ett mål då persontrafiken kan vara igång. Haparandabanan elektrifierades i ett stort projekt mellan åren 2004 och 2011.