Beslutet: Stationshuset i Morjärv får inte rivas

Nej, Morjärvs stationshus får inte rivas. Det är Kalix kommuns besked till ägaren Trafikverket.

OKLART VAD SOM SKA HÄNDA. Med stationshuset i Morjärv. Kalix kommun säger nej till rivningsansökan.

OKLART VAD SOM SKA HÄNDA. Med stationshuset i Morjärv. Kalix kommun säger nej till rivningsansökan.

Foto: Lotta Nilsson

KALIX2018-03-22 05:00

Norrbottens Media har berättat om konflikten kring Morjärvs stationshus.

Kortfattat: Trafikverket äger och vill riva Morjärvs stationshus och i ansökan om rivningslov ställd till Kalix kommun anges att byggnaden ”håller på att förfalla och ej anses strategisk för Trafikverkets verksamhet längre”.

Planen var att rivningsarbetena ska börja kvartal ett till två i år.

– Stationshuset har ett stort underhållsbehov som vi inte har pengar för, särskilt som vi inte har något behov av byggnaden. Kalix kommun kan ta över den om de är intresserade, sade Theres Lans, byggnadsförvaltare vid Trafikverket, till Norrbottens Media för två månader sedan.

Kalix kommuns tjänstemannaförslag var att säga nej till rivningslovet.

– Byggnaden har en ålder, arkitektonisk utformning, historia och betydelse för bygden som gör att den är särskilt värdefull. Ett helt samhälle, Morjärv med omnejd, byggdes upp runt järnvägen och stationshuset och Morjärv var en knutpunkt för tågtrafiken under många år. Det är inte bara stationshuset som skapar den värdefulla miljön. I omedelbar närhet till stationen och bangården finns det gamla hotellet och andra byggnader som även skapar ett område av kulturhistoriskt värde, säger Roland Stenman, byggnadsinspektör vid bygg- och miljöavdelningen Kalix kommun. Politikerna i samhällsbyggnadsnämnden har nu gått på den linjen, de säger nej till rivningen.

Stig Carlsson (S), ordförande samhällsbyggnadsnämnden, säger att det är en enig nämnd säger nej till rivningen.

– Vi tycker att byggnadens historia och den miljö den finns i talar för att den ska vara kvar, säger Stig Carlsson som fortsätter:

– Källaren är angripen av mögel, i övrigt ser allt bra ut.

Stationshuset i Morjärv kallställdes för tre år sedan och i källaren finns något som kan vara svartmögel.

– Det är mögel och vanligast är svartmögel, men vi har inte skickat in prov för artbestämning, säger Roland Stenman som tillägger att det inte går att säga när problemen har uppstått.

Theres Lans har inte nåtts av beskedet att Kalix kommun sagt nej till rivningslovet och de har därför inte funderat på hur saken ska hanteras.

– Frågan är då fortfarande om Kalix kommun vill ta över stationsbyggnaden och om de inte vill det så kommer vi förmodligen att överklaga beslutet, säger Theres Lans.

– Vi har inte diskuterat huruvida vi vill ta över byggnaden eller ej, spontant finns ingen idé för den, säger Stig Carlsson.

Om järnvägen och stationshuset i Morjärv

- Järnvägsbygget mellan Boden och Morjärv startade några år före sekelskiftet och år 1902 var järnvägen framme i Morjärv

- Invigningen förrättades samma år av konung Oskar II

- År 1907 påbörjades en förlängning av järnvägen fram till Lappträsk, tre år senare var den framme i Vitvattnet och ytterligare några år senare byggdes banan till Karungi och Haparanda

- Beskrivningen är att järnvägen kom att öppna portarna till övriga landet. Handeln kom igång, föreningsliv och näringsliv började blomstra

Källa: www.kalixbyar.se

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om