Tonläget mellan de rödgröna partierna blir allt mer infekterat efter Socialdemokraternas besked om att de ingår en valteknisk samverkan med M och låter partiet få posten som oppositionskommunalråd samt andre vice-ordförandeposter i nämnder och bolag med mera.
Läs mer: Vänstern om S-styret: "Blåröd framtid för Luleå"
Läs mer: Beskedet: S styr själva – M får kommunalråd
I ett inlägg på Facebook pekar S i Luleå ut V som skyldiga till att det inte blev en rödgrön koalition. Bland annat skriver de att V pratade om "förhandlingar" i media, trots att de var överens om att inte göra det.
Men Nina Berggård, V:s gruppledare, och Jan Nyberg, MP, menar tvärtom att några förhandlingar överhuvudtaget inte hade inletts.
– Jag har bara sagt att det förs samtal, och att de hålls i god ton, men att inget är klart. Min uppfattning är att i förhandlingar för man protokoll, vilket inte gjordes, säger Nina Berggård när vi träffar henne och ombudsman Bertil Bartholdsson på V:s kansli under tisdagen.
I stället beskriver V hur de i totalt fem möten s-a-m-t-a-l-a-d-e med S om en eventuell koalition.
– För vår del handlade det om vi ville ha en röd politik som vi kan stå för. I flera möten tjatade vi om att det var politiken vi ville göra upp om.
Efter ett fjärde möte den 8 oktober skulle, enligt V, de rödgröna återgå till sina respektive partigrupper och träffas om en vecka igen för riktiga förhandlingar.
– Jag tycker inte att det var fel att uppge detta för media. Varför ljuga?
I stället kom S – bara två dagar därpå – med det plötsliga beskedet att ett majoritetsstyre med V och MP inte längre var aktuellt.
Nu påstår de att V ställde för "stora krav" på att S skulle tvingas avstå uppdrag – men även det tillbakavisas av Nina Berggård.
– Inte intressant, eftersom vi ännu inte visste om vi skulle få igenom en röd politik. Det enda vi sa var att jag och Janne Nyberg inte skulle kvarstå som enbart gruppledare, utan få en slags kommunalrådsposter. Samtidigt förstod vi att vi med våra mandat, sex och två, inte behövde heltidsarvoden. Mindre viktigt för oss.
S föreslog tidigt att V skulle ingå i en så kallad valteknisk samverkan, där fördelning av poster skulle diskuteras, men partiet var avvisande.
– Valteknisk samverkan hade inte inneburit garantier för en vänsterpolitik, därför ville vi inte ha det. Vad ska vi med poster till, om inte politiken är rätt?
Ni krävde inte att S också skulle tvingas avstå poster som nämndsordföranden och dylikt?
– Nej, sånt görs inte innan man är överens om att man ska förhandla, säger Bertil Bartholdsson.
S påstår att ni har kommit med ”felaktig information”. Hur vill ni tolka det?
– Jag förstår inte vilken information det handlar om. När ni journalister frågade vad som händer, svarade jag ”Det pågår samtal”. Hade det handlat om förhandlingar, skulle jag ha sagt det – utan att gå in på vad de handlade om.
Läs mer: Rödgrön koalition i Luleå – S-toppar förlorar poster
Nu, när samtalen har frusit inne helt, menar S ändå att de inte låser sig vid överenskommelser med M, utan fortsätter söka ”breda uppgörelser” med andra partier, i en hoppande majoritet.
Men de senaste dagarnas hårda tonläge lär inte bättra på relationen, de rödgröna partierna emellan, och Nina Berggård utesluter i princip att de skulle rösta för en S-budget.
– Inte realistiskt. I så fall bara om S presenterar ett budgetalternativ, där de kan tänka sig sex timmars arbetsdag i omsorgen, fri kollektivtrafik för barn på sommarloven, och att de inte är beredda att sälja ut mer av allmännyttan.
De kritiserar samtidigt S för att vilja styra i minoritet.
– S vill ha svängdörrar i politiken, till höger och vänster. Som om de försökte tjata sig till sex, utan att ta ansvar för en eventuell avkomma, säger Nina Berggård.
– De har kommit med motsatta besked hela tiden, beroende på vem man har frågat, Anders Öberg (S-ordförande), Niklas Nordström eller andra. Detta tyder på att de har motstridiga meningar internt inom partiet, säger Bertil Bartholdsson.
Nina Berggård anknyter till den pågående regeringskrisen på riksplanet.
– Stefan Löfven hade jublat över möjligheten att kunna erbjuda ett rödgrönt regeringsalternativ, utan att ta hänsyn till en blå politik. Det vill inte S i Luleå. Inte vårt fel att de tappar 11, 5 procentenheter. Det klarade S bra själva, säger V:s gruppledare i Luleå.