Kommunalrådet Inge Andersson (S) i Boden är kritisk.
I juni 2015 tillsatte regeringen en parlamentarisk kommitté. Den fick i uppdrag att ta fram ett förslag till en sammanhållen politik för arbete, hållbar tillväxt och välfärd för Sveriges landsbygder. Slutbetänkandet lämnades i januari. Då sade kommitténs ordförande Johan Persson:
– Vi ska inte acceptera att befolkningen i landsbygderna upplever att samhället överger dem och att det sker en fortsatt tudelning av Sverige.
Läs mer: "Regeringen måste våga mer"
Läs mer: "Vi måste vända på kartan"
Den politik som kommittén föreslår syftar till optimism och framtidstro i hela Sverige, enligt regeringens egens hemsida.
Inge Andersson förutsatte att alla landsbygdskommuner skulle få yttra sig. Han utgår då från jordbruksverkets definition. Enligt den finns 33 glesa landsbygdskommuner och 164 landsbygdskommuner av landets totalt 290 kommuner.
Landsbygdskommitténs slutbetänkande har skickats till 51 kommuner för yttrande. Av dem finns sex i Norrbotten; Arjeplogs, Arvidsjaurs, Jokkmokks, Pajala, Överkalix och Övertorneå kommun.
Bland övriga remissinstanser finns myndigheter, länsstyrelser, landsting, universitet och högskolor. Liksom företag, föreningar och organisationer, bland annat Stoägarföreningen, Fältbiologerna, Svenska Fotbollsförbundet och Svenska Spel AB. Filmpool Nord får också yttra sig, liksom Nämnden för hemslöjdsfrågor och ett antal Leaderområden, dock inte Leader Spira Mare 2020, som omfattar Älvsbyn, Boden, Piteå, Luleå, Kalix och Haparanda kommun.
– Jag tycker att regeringen kunde ha låtit alla landsbygdskommuner yttra sig, säger Inge Andersson. Jag förstår inte riktigt varför vi inte får det. Sedan konstaterar jag att EU-programmet Leader, som vi har, inte heller är med. Däremot finns Leader-program i Mälardalen och därikring med som remissinstans. Det förstår jag inte heller.
Inge Andersson påpekar att det är ett omfattande slutbetänkande som kräver tid och resurser att sätta sig in i för att kunna yttra sig.
– Det är inte gjort i en handvändning. Jag tror inte att regeringen kommer att få så genomarbetade yttranden. Det är risken eftersom man har begränsat det på det här sättet. Men Stockholms län får yttra sig och jag sätter mitt hopp till diskrimineringsombudsmannen.
DO är en av de myndigheter som är remissinstans.
Inge Andersson bedömer även att remisstiden är förhållandevis kort, svar ska vara inne senast 22 mars.
– Om man nu har tänkt sig, som det i alla fall har framställts att man verkligen ska tag i det här och att det nu ska bli en ny landsbygdspolitik, då kan man inte hasta fram på det här sättet. Utan då måste man ge alla möjlighet att yttra sig och ge tid till att sätta sig in i slutbetänkandet.