Kyrkorådet ska lösa arbetsmiljöproblemen

Eugen Brudals situation i Haparanda församling har blivit en arbetsmiljöfråga. Under onsdagskvällen ska kyrkorådet fatta ett beslut för att lösa tvisten.

24 april 2019 10:20

Läs mer: Kollegan ifrågasätter prästen

Brudal har varit öppen för media om sin version av den här historien. Han menar att han har blivit trakasserad av två anställda i församlingen under en tid.

Har du någon skuld i att det är ett arbetsmiljöproblem?

– Min enda skuld är att jag sa ifrån skarpt. Det är inte okej att behandla mig på det här sättet, säger Brudal.

Norrbottens Media har inte fått ta del av någon annans version. Kyrkoherden Juha Rauhala har bara bekräftat att det finns arbetsmiljöproblem i församlingen.

Enligt Eugen Brudal har han fått ett erbjudande: 16 månaders lön för att skriva klart sin doktorsavhandling – och sedan får han söka ett nytt arbete. Brudal har varit inställd på att han ska få sparken. Men kyrkorådets ordförande berättar att man fortfarande försöker lösa arbetsmiljön i församlingen utan att avskeda någon.

– Det är inte något som har varit uppe för diskussion. Om en sådan åtgärd skulle komma så måste det ju först vara olika förhandlingar med facket och de anställda, säger kyrkorådets ordförande Bo Kronborg från Borgerligt Alternativ.

Kronborg berättar att man har försökt lösa arbetsmiljöfrågan genom dialog och olika typer av stöd, men att man under onsdagen måste fatta ett nytt beslut i hur man ska gå vidare.

– Det är ett bekymmer när personer har svårt att komma överens och jobba med varandra. Det måste ske något beslut i hur vi ska gå vidare och kyrkorådet är ytterst ansvarigt.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Herman Öberg 0922–148