"Inte Guds vilja att vi får byta könsidentitet"

En medarbetare i Haparanda församling har öppet tagit ställning mot att prästen Eugen Brudal vill genomföra en könskorrigering. "De stora kyrkorna säger tvärtom: att det är fel", skriver medarbetaren i ett mejl som Norrbottens Media har tagit del av.

Eugen Brudal vittnar om trakasserier inom Haparanda församling sedan han gick ut med att han tänker genomgå en könskorrigering.

Eugen Brudal vittnar om trakasserier inom Haparanda församling sedan han gick ut med att han tänker genomgå en könskorrigering.

Foto: Herman Öberg

haparanda2019-04-24 06:00

Läs mer: Kyrkorådet ska lösa arbetsmiljöproblemen

I augusti gick prästen Eugen Brudal ut med att han har bytt namn från Emelie till Eugen och att har påbörjat processen för en könskorrigering. För ett par veckor sedan berättade han att det har fått trakasserier som följder.

Nu har Norrbottens Media tagit del av ett mejl som har skickats av en medarbetare i Haparanda församling i en intern mejlkonversation mellan alla anställda.

I den här konversationen ser man ett mejl där Eugen Brudal uppmanar medarbetarna att läsa hans krönika i Haparandabladet, där han för första gången berättar om namnbytet och att han alltid har identifierat sig som man: "Tveka inte att fråga om det är något ni undrar över och glöm inte att jag fortfarande är samma person."

Fyra och en halv månad senare – på nyårsafton – svarar en av de anställda.

Med över 10 000 tecken förklarar medarbetaren varför hen tycker att det är fel av Eugen Brudal att han i sin tro även känner att Gud accepterar könskorrigeringen. Medarbetaren tycker tvärtom att det är något som inte borde tillhöra kyrkan.

"Enligt majoriteten av kristenheten räcker det inte att vara till nittioåtta procent övertygad om eller ha förhoppningar om att Jesus även välsignar homosexualitet eller samkönade relationer. Därför är det på osäker grund man viger samkönade par enligt kyrklig ordning. Blir de välsignade eller vigda annat än rent juridiskt? Av samma skäl finns inte belägg i Bibeln eller någon kyrklig tradition för att det skulle vara Guds vilja att vi får byta könsidentitet. Därför borde vi avstå från att bejaka detta."

På nyårsaftonskvällen läste Eugen Brudal det här citatet och mycket annat som var riktat direkt mot honom.

– Jag reagerade med chock – bestörtning. Jag började skaka. Hur ska jag ta mig ur det här?

Kyrkoherden Juha Rauhala tar avstånd från medarbetarens mejl där hen öppet kritiserar hur kyrkan accepterar homosexuella äktenskap och byte av könsidentitet.

– Det är personens privata tankar och absolut inte arbetsgivarens eller församlingens åsikter, säger Rauhala.

Den här personen jobbar fortfarande i församlingen, men det pågår en utredning hos domkapitlet sedan det här mejlet upptäcktes.

– Att personen fortfarande är kvar i full tjänst signalerar ändå acceptans – att det är okej att behandla en medarbetare såhär. Det känns märkligt att vara på en arbetsplats där man låter en person som har gjort så grova överträdelser mot Svenska kyrkans tro få fortsätta vara i tjänst, säger Eugen Brudal.

Juha Rauhala, kyrkoherde:

– Jag kan konstatera att personen har mejlat det och att det har blivit ett ärende för domkapitlet. Eftersom det är ett pågående ärende så kan jag inte uttala mig mer om det, säger Juha Rauhala.

Norrbottens Media har sökt medarbetaren inom Haparanda församling.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om