Nu avgörs hotellsatsningens öde

Efter protester från bybor, sänkt takhöjd och en särskild överenskommelse med samebyn ska nu ödet för den planerade hotell- och campingsatsningen i Kvikkjokk avgöras.

På måndag 26 februari avgörs det i fullmäktige om detaljplanen godkänns och exploatören får grönt ljus att gå vidare med sin hotell- och campingsatsning i Kvikkjokk.

På måndag 26 februari avgörs det i fullmäktige om detaljplanen godkänns och exploatören får grönt ljus att gå vidare med sin hotell- och campingsatsning i Kvikkjokk.

Foto: Nordmark & Nordmark

Kvikkjokk2024-02-25 11:00

På måndag ska Jokkmokks politiker bestämma om satsningen på hotell, camping och stugby i Kvikkjokk får grönt ljus eller inte. De lokala entreprenörerna Tony Sundberg och Leif Öhlund Saulo vill köpa den gamla campingen och den nedgångna servicebyggnaden, och på dess plats bygga upp ett lyxigt hotell med flera våningar och en stugby för uthyrning.

De vill även öppna en restaurang, en liten butik och servicefunktioner som ska gynna både bybor och besökare.

Satsningen har inte enbart mötts av optimism. Bland bybor i Kvikkjokk har det varit starka protester och hotellet har kallats för ett vulgärt projekt, och för en modern skyskrapa i glas mitt i en idyllisk fjällby. Mycket av kritiken har handlat om att planerna är för storslagna för den lilla byn.

En bybo, Carina Sjöberg, tycker även att det är riktigt fult gjort av kommunen att den mark som tvångsinlöstes av hennes familj till allmännytta – nu säljs vidare till privat näringsverksamhet.

– Det skulle vara för byns gemensamma intressen. Jag förstår inte hur ett spa ska tillföra allmännytta. Jag är inte emot att det görs något utav servicebyggnaden och campingen, men dessa planer är överdrivna, säger Carina Sjöberg.

undefined
Carina Sjöberg är en av byborna som yttrat sitt missnöje över planerna. "Jag är inte emot att det görs något utav servicebyggnaden och campingen, men dessa planer är överdrivna", säger hon.

Repliken från kommunens fastighetschef Erik Fagerström blev följande.

– Grunden till hela försäljningen är att kommunen står med en tom byggnad för allmänna ändamål men ingen ambition att göra något av den. Då är privata aktörer enda alternativet för att tillföra allmännytta.

Protesterna gällande storleken på bygget fick visst gehör och kommunen beslutade att sänka den maximalt tillåtna takhöjden i detaljplanen.

– Den tillåtna bygghöjden sänks med fyra meter sett från vägen. Från 16 meter till 12 meter. Sedan ska man vara tydlig med att bara för att en detaljplan tillåter en byggnad att vara en vissa höjd så betyder det inte att det kommer se ut så, det bestäms i bygglovet, säger Erik Fagerström.

Bybor yttrade även oro över att tillgången till den gemensamma båtiläggningsplatsen och badstranden skulle hindras av bygget, och även i det avseendet justerades detaljplanen en aning.

undefined
"Vi är trött på att skrika oss hesa för att sedan hela tiden bli överkörda när det ska exploateras på våra områden. Vi provar ett nytt grepp och har diskuterat med exploatören", säger Jon-Mikko Länta, ordförande i Jåhkågasska sameby.

Samebyn i området ställer sig försiktigt positiv till satsningen. Jåhkågasskas ordförande Jon-Mikko Länta förklarar varför.

– Vi är trött på att skrika oss hesa för att sedan hela tiden bli överkörda när det ska exploateras på våra områden. Vi provar ett nytt grepp och har diskuterat med exploatören för att komma överens om hur de ska kunna bedriva sin verksamhet utan att det går ut över rennäringen, säger han.

Hur ser den överenskommelsen ut?

– Exakta detaljerna håller vi mellan oss, men det handlar lite om när och var det kan vara lämpligt att begränsa turismen. De mest kritiska tiderna för renen är höstvintern och sent på våren. Exploatörerna förstod våra farhågor och vi kom ganska fort fram till en överenskommelse som båda gillade. Det är bara hoppas att den efterföljs, säger han.

undefined
Leif Öhlund Saulo, som äger Jokkmokks tenn, är en av exploatörerna som ligger bakom den planerade satsningen i Kvikkjokk. "Vi hoppas såklart på ett positivt besked", säger han.

Följetongen kring satsningen i Kvikkjokk hade sin början 2021 och nu på måndag den 26 februari ska allt avgöras. Exploatörerna Leif Öhlund Saulo och Tony Sundberg vill inte ta ut något i förskott och vill inte heller gå in på detaljer om investeringens storlek.

– Vi har en grov uppfattning men vi väntar och ser vad det blir för beslut på måndag. Vi hoppas såklart på ett positivt besked och efter det får vi ta fram mer exakt vad det handlar om, säger Leif Öhlund Saulo.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!