Kommunen tog hennes mark – nu säljs den vidare

På 80-talet tvångsinlöste Jokkmokk kommun hennes familjs mark i Kvikkjokk för allmänna ändamål. Men nu säljs den vidare till privatpersoner som ska bygga hotell, stugby och spa. "Fulspel säger jag bara", säger Carina Sjöberg.

Carina Sjöbergs släkt fick mark i Kvikkjokk tvångsinlöst av Jokkmokks kommun för 40 år sedan. Hon tycker det är fel att kommunen nu säljer vidare marken.

Carina Sjöbergs släkt fick mark i Kvikkjokk tvångsinlöst av Jokkmokks kommun för 40 år sedan. Hon tycker det är fel att kommunen nu säljer vidare marken.

Foto: Tommy Borg

Kvikkjokk2023-04-14 11:00

Missnöjet kokar bland vissa i Kvikkjokk där Jokkmokks kommun är i processen att sälja ut servicebyggnaden och campingen till två privatpersoner, som i sin tur vill bygga en turistanläggning. Planen är ett tre våningar högt hotell, en spaanläggning, en stugby och en utveckling av den redan existerande campingen. Enligt exploatören själv vänder man sig till en kapitalstark internationell kundkrets.

Det är bland annat den stora skalan på anläggningen som retat upp en del av Kvikkjokks invånare och stugägare, men även att anläggningarna som säljs är öronmärkta för att tillföra allmän service. 

Carina Sjöberg är irriterad över båda dessa saker, men hon har även ytterligare ett skäl att vara arg. Det var av hennes mamma med familj som marken tvångsinlöstes av kommunen i början av 80-talet.

– Marken exproprierades för att tillföra allmän nytta till Kvikkjokk och det tillkom en detaljplan för en servicebyggnad och camping. Det har alltid känts helt okej eftersom det gynnat byn, men i den här försäljningen är det snack om något helt annat, säger hon.

Hon tycker det är fel att kommunen nu säljer vidare marken som tillhört hennes familj för att framöver göra plats för en privatägd näringsverksamhet. En del i affären är att detaljplanen ska göras om för att möjliggöra hotellplanerna. 

– Det skulle vara för byns gemensamma intressen. Jag förstår inte hur ett spa ska tillföra allmän nytta. Jag är inte emot att det görs något utav servicebyggnaden och campingen, men dessa planer är överdrivna, säger Carina Sjöberg.

Erik Fagerström är fastighetschef vid Jokkmokks kommun och leder arbetet med den nya detaljplanen. Han ser inga problem med att kommunen ska sälja vidare den tvångsinlösta marken.

– Det hände för 40 år sedan så jag var knappt född då, jag kan inte heller uttala mig om det var en ren expropriation. Men det finns ett avtal, kommunen är ägare av marken och har rätt att som ägare sälja den vidare, säger han.

Ser du inget problem i att marken togs för allmän nytta, och nu säljs för privat näringsverksamhet?

– Grunden till hela försäljningen är att kommunen står med en tom byggnad för allmänna ändamål men ingen ambition att göra något av den. Då är privata aktörer enda alternativet för att tillföra allmän nytta.

Är spa allmän nytta?

– En butik tillför nytta, och det vill exploatören driva. Men det krävs mer än en butik för att verksamheten ska gå runt. Min bild är att detaljplanen måste ändras för att affären ska gå att genomföra. Sedan kan ett spa vara för allmänheten också, säger Erik Fagerström.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!