– Sanningen håller på att hinna ikapp den här historien. Men det är absolut inte så enkelt att regionen ska gå in och kompensera på något sätt, säger han.
Norrbottens Medias granskning har visat att många av de mindre kommunerna i Norrbotten blivit stora förlorare av den uppgörelse som gjordes 2013, då hemsjukvården bytte huvudman från landstinget till kommunerna mot en skatteväxling på 22 öre.
Läs mer: En dyr affär för kommunerna
Läs mer: Uppdraget som kräver mer och mer
Förre landstingsrådet Kent Ögren (S) har i en tidigare artikel sagt att han varnade kommunerna för att göra skatteväxlingen. Inte heller Backgård var bekväm med lösningen, uppger han.
– Jag minns att Kent var emot det och det var även jag. Jag ansåg inte att det var bra med ytterligare en huvudman i vården. Det räcker med staten och landstingen, och det står jag för även i dag.
Att uppgörelsen ska göras om eller att Region Norrbotten nu i efterhand ska skatteväxla ytterligare, som vissa kommuner kräver, ser han som svårlöst.
– Att vi ska kliva in och kompensera för att de gjort en dålig förhandling...nej principiellt är det ingen bra lösning. Inte heller att vi ska lova pengar till höger och vänster. Det här kräver mycket eftertanke.
Är det inte rimligt att regionen, som visar goda ekonomiska resultat nu, tar ansvar och hjälper kommunerna?– Jag kan inte gå ut med några löften. Givetvis ska vi analysera situation extremt noga. Det är fler än jag sitter i ledningen också. Vi får diskutera detta.
Läs mer: "Jag varnade kommunerna"
Karl Petersen, Luleås förre kommunalråd och tidigare ordförande i Kommunförbundet Norrbotten, håller inte med om bilden att kommunerna sålde sig för lättvindigt.
– Det var långa och svåra förhandlingar innan avtalet slöts. Den största stötesten var hur stor skatteväxlingen skulle vara. Vi som representerade Kommunförbundet föreslog, med tanke på de mindre kommunernas ekonomi, en skatteväxling med minst 23 öre, men då gick förhandlarna från landstinget ”i taket” och förhandlingarna höll på att helt braka samman. För att ändå få en överenskommelse gick vi till slut med på 22 öre. Varje öre vi kunde få innebar stora pengar, inte minst får de mindre kommunerna, säger Petersen.
Några varningar från landstingsledningen har han inte hört.
– Trots de svåra förhandlingarna var båda parter överens om att hemsjukvården bäst hör hemma i kommunerna. De i artikeln omskrivna varningarna till små kommuner nämndes aldrig. I stället fick vi kämpa hårt för varje öre vi kunde få, säger Petersen.