En dyr affär för kommunerna

Övertagandet av hemsjukvården har blivit en ren minusaffär för de små kommunerna i länet. "Det här behöver omprövas", säger Jokkmokks kommunalråd Robert Bernhardsson (S).

Kristina Zakrisson är inte förvånad över att hemsjukvården blivit en dyr affär för kommunerna.

Kristina Zakrisson är inte förvånad över att hemsjukvården blivit en dyr affär för kommunerna.

Foto: Thomas Lovgren

Norrbotten2018-12-06 06:58

2013 flyttades ansvaret för hemsjukvården från dåvarande landstinget till kommunerna. 22 öre skatteväxlades för att kommunerna skulle kunna sköta sitt nya uppdrag.

Drygt fem år senare går det att konstatera att övertagandet varit negativt för ekonomin i de små kommunerna. Av de tio kommuner vi varit i kontakt med redovisar åtta att skatteväxlingen inte täcker de kostnader som tillkommit. Gällivare har inte svarat och Luleå ser ut att ha tjänat på förändringen.

De uppgifter vi fått av Jokkmokks kommun visar att skatteväxlingen var tillräcklig för att möta kostnaderna 2013, men att intäkterna sedan dess i stort sett stått stilla samtidigt som utgifterna blivit betydligt större.

– Vi är inte i närheten av att kunna hantera de kostnader som välts över på Jokkmokks kommun, säger Robert Bernhardsson.

Hemsjukvården i Jokkmokk krävde 2,8 årsarbetare 2013 och 9,4 i år. Andra kommuner visar att kostnaderna för sjukvårdsmaterial och hjälpmedel också skjutit i höjden.

– Framför allt har inkontinensskydd blivit väldigt mycket dyrare än vad skatteväxlingen gav, säger Tomas Mörtberg (C), kommunalråd i Övertorneå.

På flera håll har antalet patienter i stort sett fördubblats under perioden. Utvecklingen med fler äldre och färre som är i arbetsför ålder och bidrar med skatteintäkter kommer att fortsätta de kommande åren.

– Vår befolkningspyramid är ingen julgran, den är som en spretig tall: bredast högst upp. Färre ska ta hand om fler.

Kirunas kommunalråd Kristina Zakrisson (S) säger att hon redan från början var införstådd med att övertagandet skulle innebära ett ekonomiskt bakslag.

– Min minnesbild är att vi sade att skatteväxlingen inte kommer räcka, men att vi gjorde det ändå. Förhoppningsvis har det ändå gynnat dem som får ta del av den här vården och det tror jag att det har gjort, säger hon.

Bernhardsson anser att det är dags att "göra om och göra rätt" och säger att han kommer att jobba med frågan.

– Region Norrbotten behöver kliva fram och ta ansvar, säger han.

Mörtberg håller med.

– Det skulle vara bra med en reviderad skatteväxling, säger han.

Regionen har några år av starka ekonomiska resultat bakom sig och har under året fattat beslut om flera personalsatsningar för att bli en mer attraktiv arbetsgivare och minska beroendet av hyrpersonal. Bernhardsson ser det som ett kvitto på att regionen har utrymme för reformer, samtidigt som kommunerna måste kämpa för att nå nollresultat.

– Våra kostnader ökar kraftigt och regionen gör förstärkningar, främst kopplat till städerna och framför allt kring Sunderby sjukhus. Att den mindre kommunen ska betala för städernas tillgång till sjukvård är inte riktigt vad vi förväntade oss när vi träffade överenskommelsen om skatteväxlingen, säger kommunalrådet i Jokkmokk.

Fakta

22 öre – motsvarande 123 miljoner kronor – skatteväxlades från regionen till kommunerna den 1 februari 2013.

Boden: Beräknad kostnad har ökat från 13,2 miljoner 2013 till 17,5 miljoner 2017.

Gällivare: Ingen uppgift.

Haparanda: Patientantalet har ökat sedan 2014, från 70 till 130. Kostnaderna för hjälpmedel och sjukmaterial har ökat med 75 respektive 104 procent. Har fått anställa mer personal än vad som täcks av skatteväxlingen.

Jokkmokk: Skatteintäkterna står i stort sett stilla medan kostnaderna ökar. Personalkostnaderna beräknas till ungefär 5 miljoner för 2018, medan de 22 örena ger 2,4 miljoner i intäkter.

Kalix: Förlorar nästan 2 miljoner på att ta över ansvaret för hemsjukvården.

Kiruna: Skatteväxlingen gav 11 miljoner 2013, budget för verksamheten 2018 var 18 miljoner. Antalet patienter har ökat från 80 till 140. Dessutom har andelen svårt sjuka ökat.

Luleå: Hemsjukvården kostar ungefär 30 miljoner 2018. Skatteväxlingen gav 36,5 miljoner i intäkter 2013.

Pajala: Antalet patienter har ökat från 40 till 80. Hanteras via en särskild sjuksköterskepool. Skatteväxlingen gav 2,7 miljoner under 2017, medan ansvaret kostade 5 miljoner.

Överkalix: Siffror saknas, men antalet patienter är "betydligt högre" än vad som sades vid växlingen.

Övertorneå: Växlingen har inneburit en kostnadsökning med ungefär 3 miljoner.

Källa: Kommunerna

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om