– Vi har haft ett möte och tittar på olika lösningar för att långsiktigt få behålla en skola i bygden. Då är friskola ett av alternativen, säger Miriam Boman, ordförande i byautvecklingsgruppen.
Klöverträsk skola har hotats vid ett flertal tillfällen. Senast i våras, då barn- och utbildningsnämnden beslutade att stänga Kyrkbyskolan, Borgmästarskolan och Vitåskolan.
LÄS MER:Klöverträskborna kräver dialog
LÄS MER:Skolan räddad – glädje i Klöverträsk
I det nya förslag som förvaltningen tagit fram för skolstruktur i Sörbyarna föreslås ännu en gång att Klöverträsk skola ska läggas ned, nu till hösten 2020.
– Vi är en liten skola och vi förstår att det handlar om ekonomi. Det är dyrt att driva en liten skola. Det kommer fler sparkrav också. Vi ser ju att fler kommuner är i samma situation som Luleå. Men vår grundinställning är fortfarande att kommunen borde driva skolan, säger Miriam Boman.
LÄS MER:Här är skolorna som kan stänga hösten 2020
Vid ett stormöte på försommaren informerades byborna om att planer på en friskola ska utredas.
– Det är väldigt löst än så länge. Vi har inte startat något företag utan vi har bara börjat titta på vad det skulle innebära och hur det skulle kunna se ut. Vi planerar att kontakta kommunen i veckan för en dialog, och i augusti kan vi kanske ha något mer konkret att komma med, säger Miriam Boman.
Klöverträskskolan har ett 40-tal elever.
– Vi tänker att det i första hand är barn från vår bygd som kommer att vara aktuella för en friskola. Om vi startar en friskola är det uteslutande beroende på att det är positivt för bygden att behålla barnen lokalt och att ha kvar servicen i form av en skola.