I förra veckan presenterade Kiruna kommun en etappindelad byggtidplan för nya centrum. Ett skäl till att man gjort den är att man räknar med att byggresurserna kommer att vara begränsade framöver. Samtidigt får byggaktörer möjlighet att planera för en etablering eller förstärkning i Kiruna när man kan se under vilka år olika projekt väntas komma igång.
Läs mer: "Nu finns gemensam strategi för stadsflytten"
Läs mer: "Zakrisson: Tidplanerna är jätteviktiga"
HSB vill bygga bostadsrätter, omkring 100 stycken, i en del av kvarter tre. Byggstarten är planerad till nästa år. Jeanette Lestander, projektledare på HSB Norr, menar att det kan vara bra med en gemensam tidplan för projekt i den här storleksordningen. Samtidigt blir man beroende av hur det går för de andra aktörerna, i synnerhet om ens eget projekt ligger i en senare etapp.
– Det som är osäkert med gemensamma tidplaner är att man som enskild kan bli lite låst. I normala fall bygger vi i städer där det finns lediga tomter eller att vi förtätar. Det är inte så ofta man är granne med ett kvarter som byggs samtidigt, förklarar Jeanette Lestander.
Hon påpekar att hela den nya stadskärnan inte kan byggas upp samtidigt. Enligt kommunens tidplan blir 2018 dock ett actionfyllt år - då ska nämligen byggprojekt i fyra olika kvarter komma igång. Därtill väntas exempelvis bygget av det nya kulturhuset redan rulla på då, liksom bygget av Kirunabostäders ena centrumkvarter.
Är det realistiskt att ha så många projekt igång samtidigt?– Nu är vi på ett område där det finns markytor runtomkring. Fördelen här är ju att det finns etablerings- och materialhanteringsytor. Då är det nog inget problem. Men hade det redan varit bebyggt runtomkring hade vi nog fått problem, fortsätter Jeanette Lestander.
För HSB:s del väntas en marknadsanalys, som bland annat tar hänsyn till förväntande flyttströmmar, bli färdig i slutet av maj. I juni hoppas man ha affären med kommunen klar. Till hösten vill man söka bygglov för det färdiga projektet. Jeanette Lestander menar att det är realistiskt med byggstart näst år för HSB:s del. Men försäljningen måste flyta på - HSB vill nämligen ha ett visst antal förhandsavtal med kunder klara innan entreprenörer kontrakteras och byggandet kan ta vid.
Säljprocessen hoppas man dra igång i början av 2018.
– Före det blir det ingenting. Och du vet aldrig hur lång tid säljprocessen tar - det kan ta tre månader, det kan ta ett halvår. Så tidplaner är alltid preliminära. Det går aldrig att veta hur länge våra kunder funderar, fortsätter Jeanette Lestander.
Kan det bli svårt att hitta byggentreprenörer?– Ja. Det är inte alla som är intresserade av att bygga i Kiruna, men det finns flera som vill göra det. Så det handlar om att få rätt kontakt- och förhandlingspart i den frågan.
Jeanette Lestander bekräftar att det finns många faktorer som påverkar tidplaner i byggprojekt.
– Det vet alla som följer byggbranschen - att tidplaner skjuts fram. Det kan handla om allt ifrån detaljplaner, bygglov som hakar upp sig eller att det finns någon detalj i projektet som måste kompletteras. Förskjutning i en tidplan för ett husbygge är mycket mer vanligt än när man asfalterar en väg. Så är det. Man får ha ett flexibelt sinne när man jobbar med det här.