I söndags blev det ett dygns väntan för tågpassagerarna i Abisko. Under tisdagseftermiddagen stoppades trafiken igen, då strax söder om Gällivare. Även denna gång på grund av en solkurva, vilket drabbade några av resenärerna som strandades i Abisko.
Solkurvor på rälsen inträffar oftast på sommaren, och det handlar om att metallen utvidgas och kan böja sig när det blir varmt.
– Det sker vid kraftiga temperaturväxlingar. När det blir soliga dagar med höga temperaturer, blir temperaturskillnaden i rälen så stor mot det som är genomsnittstemperaturen i området. Då gör det att rälen växer och kan börja kränga och röra sig, säger Anna Lindahl, enhetschef underhåll järnväg i norra regionen, hos Trafikverket.
Tjälen i marken kan också påverka och skapa solkurvor. Och tung belastning är en bidragande orsak.
Den senaste solkurvan som åtgärdades natten mot onsdag inträffade mellan Ripats och Nuortikon, söder om Gällivare. Det är i samma område där ett lok spårade ur vid en växel för en vecka sedan. Enligt Trafikverket hör händelserna inte ihop, men man kommer ändå att undersöka det här området.
– Det har även varit en spricka i rälen som lagades i vintras i det här området, det kan tyda på att det är något med marken. Vi kommer därför att undersöka det här området, säger Anna Lindahl.
Tisdag eftermiddag på stationen i Kiruna står Bjørg Jurgensen från Köpenhamn och väntar på information om hur tågstoppet utanför Gällivare påverkar dem.
– Vi blev försenade sju timmar på vägen upp på grund av trafikstopp utanför Gällivare. Nu har vi ett tåg att passa till Danmark.
Hon vet vad solkurvor är för något.
– Jag är ursprungligen från Narvik, och bodde nära järnvägen. Solkurvor sker ju då och då så nog vet jag vad det är. Men jag har bott i Danmark i många år, och där har vi dem inte.
Anledningen till att solkurvor är vanligast i norr är de stora temperaturskillnaderna som vi har här under året.
De senaste solkurvorna har varit kring 40 millimeter. Det ger ett litet gung i loket som föraren känner av. Enligt Trafikverket är det sällan några olyckor inträffar på grund av solkurvor. Däremot blir stopp i trafiken.
– Oftast så rör det sig om millimeter. Men de där millimetrarna är tillräckliga för att man behöver stoppa trafiken, kapa rälen så de blir kortare, sätta ihop igen och göra en ny så kallad neutraltemperatur i rälen, säger Anna Lindahl på Trafikverket.
Det här är ett återkommande problem, går det inte att lösa?
– Man gör ett ganska omfattande förebyggande arbete med ballastkompletteringar, neutraliseringar och skarvregleringar. Men så länge vi får de jättestora temperaturskillnaderna så kommer det uppstå på en del platser. Det beror också på hur tung last man kör på banan. Och vi vet ju att det körs mycket tung godstrafik på norra malmbanan, den blir mer utsatt.
I Malmfälten ligger den så kallade neutraltemperaturen på 16-17 grader. Därför lägger man nya räls helst under vår eller höst.
– Man kan lägga i andra temperaturer också. Då gör man en särskild process som kallas för neutralisering så att det här ska funka ihop när rälen rör sig. Men blir det för stora temperaturskillnader då kan det här uppstå. Det är därför man gärna inte byter räl på vintern, som vid urspårningen. Det gick ändå riktigt bra. Det uppstod solkurvor på våren men det var helt förväntat, säger Anna Lindahl.