Skolchefen: "Läkarintyg är inte avgörande"

En elev med ADHD ska kunna klara sig utan en assistent i skolan. Ett läkarintyg vägs in men är inte avgörande. "Läkarna är inte experter på skolan", säger Eva Lönnelid, skolchef.

Enligt skolchef Eva Lönnelid räcker det inte med läkarintyg för att få en assistent i skolan. "Vi tar hänsyn till det men det är inte avgörande", säger hon.

Enligt skolchef Eva Lönnelid räcker det inte med läkarintyg för att få en assistent i skolan. "Vi tar hänsyn till det men det är inte avgörande", säger hon.

Foto: Maria Unga

Kiruna2020-12-21 05:00

För att en elev ska få en elevassistent krävs först en bedömning av lärarna, sedan rektorn på skolan. De kan sedan ansöka om en assistent. 

– Då gör handläggaren en kvalificerad bedömning och sedan är det ytterst jag som gör en bedömning utifrån det. Sedan framför jag den till nämnden som gör sin bedömning. Så det är flera steg, säger Eva Lönnelid.   

Under 2019 minskade kommunen antalet elevassistenter från 75 till 30 för att få ner kostnaden. Av de 30 som blev kvar är sex stycken verksamhetsassistenter idag. Övriga 24 är elevassistenter. Inom kort ska två nya anställas.  

Enligt skollagen har skolan skyldighet att ge extra stöd till den elev som behöver det. Men elever med neuropsykiatriska funktionsnedsättningar, NPF, dit till exempel ADHD räknas, har inte rätt till en assistent. 

– Enligt Skolverket ska de kunna klara skolan med sin ordinarie undervisning med de ordinarie resurser som man har. Det är mer extraordinära bekymmer som man inte klarar av att hantera på något annat sätt som kräver en assistent. 

Om en elev har läkarintyg som säger att eleven behöver assistent 100 procent av skoltiden, hur mycket hänsyn tar ni till det?

– Vi tar hänsyn till det men det är inte avgörande. Läkarna är inte experter på skolan och vilka resurser vi har i skolan. De kan inte skollagen heller så de vet kanske inte heller alla gånger vad som står i skollagen om hur långt man måste sträcka sig inom den ordinarie undervisningen för att tillgodose alla barnens behov. 

Vad händer om en elev inte klarar av att gå hela dagar i skolan?

– Oftast brukar man komma överens om en anpassad studiegång, det kan vara att man drar ner på tiden i skolan initialt och sedan jobbar man för att ta upp tiden igen. Man utgår alltid ifrån att återgå till den ordinarie undervisningen så fort som möjligt. 

Om det finns en elev som har uteblivit från skolan ett helt år, sedan haft en assistent i ett år och det har fungerat jättebra, som sedan förlorar sin assistent och börjar sitta hemma mer och mer igen, hur ser du på det? 

– Förhoppningsvis har skolan gjort en ansökan om ytterligare stöd om de märker att de inte klarar av det och de har gjort allt dom kan. Då kommer det en ansökan till oss och då tar vi ställning till den. Förhoppningsvis kan man sätta in en elevassistent igen om det är den bedömningen man gör.        

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!