Den sista juni löpte kontrakten för de 24 visstidsanställda ut. Det finns fortfarande kvar 50 tillsvidareanställda verksamhets- och elevassistenter.
– Det kommer att bli en varselsituation på dem 50, inte på allihopa. Vi har inte riktigt bestämt siffran, men kanske det blir på hälften av de 50 som vi kommer att varsla. Det är inte klart, vi har MBL på torsdag, säger Eva Lönnelid, förvaltningschef.
Det blir den tredje medbestämmandeförhandlingen mellan kommunen och facken.
– Vi måste se över den organisationen med elev- och verksamhetsassistenter. För vi har haft otroligt många anställda, så fort det har varit en elev med behov så har det anställts en elevassitent till den eleven utan att gå till grunden med vad behovet egentligen är, säger Eva Lönnelid.
I stället har kommunen satsat på att förstärka Elevhälsan.
Läs mer: Nio nyaställningar till Elevhälsan
Med hjälp av stadsbidraget Likvärdig skola har kommunen anställt två sjuksköterskor, fem kuratorer och två psykologer.
– Vi har satsat på att stärka Elevhälsan. Och att jobba mer relationellt med specialpedagogiken, att vi har våran lektor i specialpedagogik som handleder specialpedagogerna ute på skolorna och Elevhälsan överhuvudtaget ute på skolorna så att man ska tillmötesgå elevens behov på ett annorlunda sätt, säger Eva Lönnelid.
Hur stor besparing innebär det här?– I första hand handlar det om kvalitén, att vi gör rätt saker. Sedan kommer det att bli minskade personalkostnader på assistentområdet men då har vi ökade kostnader i stället på Elevhälsoområdet.
Eva Lönnelid kan inte ge någon exakt siffra på hur mycket personalkostnaderna för elevassitenter kommer att minska. Men 2018 var budgeten för extraordinära åtgärder, dit assistenter räknas, 15 miljoner kronor. Redan i maj hade 12 miljoner av dessa använts.
Någon konsekvensanalys har inte gjorts ännu.
– Det är det som vi ska ta med facket nu, det är sådant som är framför oss som vi resonerar och fundera på och håller på att formerulera.
Hur påverkar det lärare och elever när det blir färre elevassistenter?– Vi hoppas ju att det blir en positiv påverkan i slutändan, att eleven får det hjälp och stöd den behöver i klassrummet och med coatchning, hjälp och stöd av Elevhälsan. Att lärarna och personalen i klassrummet lättare kan hantera elevens behov, men det är sådant som ska tas upp i risk. och konsekvensanslysen.