Två år har gått sedan Talma sameby stämde staten om jakt- och fiskerättigheter på samebyns område ovan odlingsgränsen.
Just nu pågår skriftväxling i målet. Statens ombud har kommit in med en forskningsrapport som visar att en finsktalande befolkning funnits i området, som länge levt sida vid sida med samerna.
– Tidigare forskning är gjord utifrån ett samiskt perspektiv. Den visar inte hela bilden, säger Judit Malmgren, doktorand i historia.
Samebyn ska nu svara på rapporten.
– Vi ser rapporten som vilseledande. Forskarna har blandat ihop namn och nämnt sjöar som är på andra områden som har liknande namn som sjöar på vårt område, säger Nils Johanas Allas.
Talma sameby menar att det inte rådde någon inflyttning av nybyggare till området under perioden 1500-1750.
– Vi håller på med ett arbete nu om historien i Talma. Vi ser inte att det i det här området fanns någon annan befolkning än samer.
Efter renmarksutredningens delbetänkande släpptes har det stundtals rått hätsk stämning i kommentarsfälten på nätet, där många jägare är oroliga.
– Personligen håller jag mig undan kommentarer på nätet, det går inte att läsa dem.
Jakt och fiske är en stor del av mångas liv här uppe, kan du förstå oron, att folk är rädda att deras möjlighet till jakt och fiske ska inskränkas?
– Det är mer okunskap känner jag, att man inte tror att samer kan förvalta jakt och fiske.
Hur tänker ni kring en eventuell förvaltning?
– Det är en senare fråga, men vi kommer att skydda renarna från störningar, och styra jakten och fisket till de områden där vi inte har renarna just då.
Talma sameby tar med all jakt- och fiske i stämningen. I Girjasmålet var det småviltsjakt och fiske man stämde om och som Girjas sameby nu har upplåtelserätten till.
Kan det försvåra för er del, att ni inte valt småviltsjakten?
– Nej, i äldre dokument står det om jakt och fiske, det står inget om småviltsjakt.
Samebyn ska svara på den historiska rapporten senast i slutet av augusti. Sedan ska staten svara på det. Efter det väntar muntlig förhandling i Gällivare tingsrätt.
– Det är alltid jobbigt med processer, det tar mycket tid och resurser. Det är tungt men vi anser att vi har jakt- och fiskerätt i våra områden på grund av urminnes hävd. Vi vill få tillbaka våra rättigheter, säger Nils Johanas Allas.