Med sitt speciella utseende drar den åt sig många blickar. Nya Raketskolan består av delar från 70-talet och delar som byggdes 2011. Det var NCC som byggde och notan landade då på 250 miljoner kronor. Problem med fukt upptäcktes bara några månader efter invigningen, 2013.
Nu har det gått tio år och kommunen har dragit igång en totalrenovering som man ännu inte vet prislappen på. Det är heller inte lätt att flytta på 700 elever och 150 personal. Det påverkar hela skolstrukturen i Kiruna.
När kommunen och Kirunabostäder började kolla på fuktskadorna hittade de två skaderapporter från 2014, som visar på samma problematik som man ser idag.
– Man har identifierat skador på samma ställen som är i dag. Kirunabostäder anser att det mest sannolikt inte rör sig om nya skador utan det rör sig om skadorna från 2014 som inte blivit åtgärdade, säger Anders Karlsson, tillförordnad kommundirektör.
Utredningarna från 2014 visar på skador i alla fyra delar av byggnaden och de pekar på fukt i väggarna. Lågstadiedelen konstaterades ha fuktskadats under ombyggnadsprocessen, men liknande problematik fanns även i de andra delarna av skolan. Hela väggar i flera delar av skolan skulle behöva bytas ut, sades det då.
Om vi backar bandet helt till 2014 så stämde kommunen NCC och man kom överens i ett förlikningsavtal att byggbolaget skulle göra åtgärder. Renoveringarna i en del av skolan, lågstadiedelen, startade i oktober 2014.
– Skadorna i del ett och två verkar inte vara åtgärdade, i del tre är de åtgärdade och i del fyra är de åtgärdade men inte enligt rekommendationerna. Där rör det sig om fönsterreglar som inte är mekaniskt slipade, det är inte lufttätt mellan betong och reglar och man har inte bytt golvmattor i två rum. Det är vad vi fått fram hittills, säger Anders Karlsson.
På byggföretaget NCC anser man att ärendet är avslutat.
Det ser ut att vara samma skador som 2014 och att allt inte blivit rätt åtgärdat. Hur ser ni på det?
– Vi gjorde ett förlikningsavtal 2014 och det gjordes en slutbesiktning 2015, och det stänger ärendet. Vi betraktar därför det här ärendet som avslutat. Men vi hjälper gärna till i fuktutredningen om de vill, det har vi också varit tydliga med gentemot dem, säger Amelie Winberg, presschef vid NCC.
Om kommunen landar i att ni inte har gjort det ni ska?
– Då får de ta det den formella vägen, så får en extern part titta på det här. Jag var själv inte med för tio år sedan, men det är ju lång tid att vänta innan man tar upp ett reklamationsärende.
Skadeutredningarna som gjordes 2014 gäller alla delar av skolan. Förlikningsavtalet och slutbesiktningen som vi har fått ut från kommunen gäller bara en del av byggnaden, lågstadiedelen.
– Vi fortsätter att reda i det här för att se hur vi ska gå vidare, säger Anders Karlsson.
Kommunen har tagit in samma advokat som man hade i processen för tio år sedan. Just nu inväntar de den externa skadeutredningen om dagsläget på Nya Raketskolan. Den väntas bli klar i juni.
Men varför har man låtit elever och personal gå så länge när man vetat om problematiken?
– Jag var inte med då men förmodligen så har man utgått från att entreprenören har gjort sitt jobb i enlighet med de uppgifter de har fått, säger Anders Karlsson.