Sjundeklassarna om stora skolflytten: "Tufft, men fint"

Totalt 700 elever och 150 personal flyttas från Nya Raketskolan när den totalrenoveras. Eleverna ska snart packa ihop sina grejer i plastbackar. Om två veckor går flytten. ”Det blir skönt att slippa tänka på mögel", säger sjundeklassaren Tim Asp Klemo.

Sjundeklassarna går förbi byggmaterial på väg in i skolan som snart stängs för totalrenovering.

Sjundeklassarna går förbi byggmaterial på väg in i skolan som snart stängs för totalrenovering.

Foto: Mikaela Sjöstedt

Kiruna2024-04-16 06:00

Nyheten i korthet

  • Nu flyttas 600 elever och 150 personal flyttas från Nya Raketskolan för renovering. Niondeklassarna flyttade i januari.
  • Eleverna, inklusive sjundeklassarna Tim Asp Klemo och Sesen Tekle Mebrhatu, uttrycker blandade känslor inför flytten. De nämner utmaningar som tidigare morgnar och nya rutter till skolan, men ser fram emot den nya fräscha miljön.
  • De hoppas på en framgångsrik renovering av deras nuvarande skola, med ny inredning och bättre utemiljö.

Sjundeklassarna Tim Asp Klemo och Sesen Tekle Mebrhatu har lunchrast när de möter upp på skolan där de gått sedan förskoleklass.

– När ställningarna kom upp så blev det en annan miljö. Nu vet vi att det är våra sista dagar i den här byggnaden. Verkligheten har kommit ifatt. Vi kommer nog inte komma tillbaka hit. Det känns lite konstigt, säger Tim Asp Klemo.

undefined
I plastlådor ska de packa ner det de har i sina skåp. Tim Asp Klemo och Sesen Tekle Mebrhatu är två av 600 elever som nu lämnar den fuktskadade skolan.

Niondeklassarna började redan efter jul på Hjalmar Lundbohmsskolan. Efter en hälsoundersökning bland personal och elever togs beslutet i februari att alla kvarvarande 600 elever, plus personal, flyttas till andra skolor.

– Ibland börjar ögat rinna och vill inte sluta men jag har inte känt av det lika mycket som andra har, säger Sesen Tekle Mebrhatu.

– Jag har inte känt av det så mycket, men vissa dagar har man en irriterande hosta som håller sig kvar. Det är inte så farligt för min del, men det blir skönt nu att slippa stressen av att tänka på mögel, säger Tim Asp Klemo.

Vi tittar på en plastlåda, sådana ska delas ut till eleverna när de tömmer sina skåp innan flytten.

Hur känns det att byta lokaler?

– Tufft. Vi måste vänja oss vid ett nytt schema. Folk som bor nära den här skolan kommer behöva ta sig till skolan på ett nytt sätt. Och vi kommer inte ha så mycket plats att vara på, jag tror det kommer bli ett klassrum där vi har alla lektioner, säger Tim Asp Klemo.

Sesen Tekle Mebrhatu är lite bekymrad över tidigare morgnar.

– Jag är inte så bra på att kliva upp tidigt, det kan nog bli några missade bussar per vecka. Det blir också jobbigt att vi har plastboxar istället för skåp.

Bägge eleverna tycker dock att den nya gymnasieskolan dit högstadiet ska är jättefin.

– Det känns exalterande. Det känns så fräscht och lugnande på den skolan, säger Sesen Tekle Mebrhatu.

undefined
Byggställningarna vid skolans vägg. "När ställningarna kom upp ändrades atmosfären, då kände man att vi ska flytta härifrån", säger Sesen Tekle Mebrhatu.
undefined
I NO-salen på Nya Raketskolan. "Lite ledsamt är det, vi har många minnen härifrån", säger Tim Asp Klemo.

Klassrummen kommer vara lite utspridda men tanken är att de ska vara lite åtskilda från gymnasieeleverna.

– Man har en del frågor. Jag har ju syskon som går där, och deras kompisar, får jag inte prata med dem eller får jag det? Det är just nu lite oklart, säger Sesen Tekle Mebrhatu.

undefined
Mitt i skolan, framför det stora hålrummet i byggnaden. Vecka 18 går sista flyttlasset härifrån.

Klasskamraten flikar in:

– Prata eller säga hej har de sagt att man får, men man ska inte gå och sätta sig vid ett bord på deras sida. Det är lite tråkigt, jag har kompisar där. Men man får ta det som det är. Det är ju får vårt bästa, för att vi ska ha en bra skolgång.

Högstadieeleverna ska på besök innan de börjar på den nya skolan vecka 18. För att de ska få se hur det ser ut och hur det kommer att fungera.

De hoppas att skolan som de gått på sedan förskoleklass kommer renoveras upp på ett bra sätt så framtida elever och lärare får bra lokaler.

Här är deras tips:

– Inne hade jag sagt möblerna, de känns gamla och smutsiga, många är förstörda. Man hade känt sig tryggare med nya möbler, och fler möbler så man har plats att sitta, säger Sesen Tekle Mebrhatu.

– Själva insidan är fin, att det hänger lampor i mitten av skolan. Ute hade de kunnat göra det mycket roligare, för de yngre. Vi har ingen bra lekpark. De har gjort en king-ruta, ett spel, och det har hållit oss aktiva, men det finns mycket mer utomhus man hade kunnat göra, säger Tim Asp Klemo.

Vad tror du det skulle betyda?

– Fler skulle vara taggade på att gå ut. När man går nerför trappan så ser man att de yngre bara sitter innanför dörrarna och väntar. Så var det för oss också.

Den stora skolflytten

Hit ska eleverna medan skolan totalrenoveras:

Förskoleklass och lågstadiet: till olika skolor i centrum.
Mellanstadiet: till Högalidskolan
Högstadiet: till Hjalmar Lundbohmsskolan

Busskort ordnas till barnen. Skolskjuts ordnas till och från skolan för alla barn i lågstadiet. Skolskjuts till och från fritids kan beviljas vid särskilda skäl.

Källa: Kiruna kommun

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!