2018 kom LKAB med beskedet att malmkroppen skulle ta slut snabbare än väntat. LKAB startade i samma veva arbetet med en helt ny undersökningort på 1375 meters djup. Efter drygt ett år så var orten färdig och i början av 2019 kunde LKAB flytta in borr-riggar. Som mest fanns där 25 stycken samtidigt.
– Det har varit ett intensivt år och det har gett oss så bra resultat så att vi kände att vi kunde komma ut och berätta om vår nya strategi, säger Pierre Heeroma, direktör prospektering, strategi och affärsutveckling LKAB.
Någon mer exakt information om malmkroppen kan han inte ge i nuläget, de uppgifterna kommer att presenteras i början av februari.
– Men det ser lovande ut, så jag tycker att det finns all anledning att vara positiv inför framtiden, säger Pierre Heeroma.
Kan man säga att det blir en fortsatt brytning efter 2035?
– Det blir en fortsättning, det blir det. Sedan återstår det förstås oerhört mycket arbete både med prospektering men även när det gäller att förstå hur vi ska bryta på större djup, vilka metoder etcetera. Vi måste även visa att vi kan få fram bra lönsamhet i brytningen.
Hur marken kommer att påverkas ovan jord är ännu svårt att säga.
– Det nya området på Luossavaara ligger på rätt sida av malmen, det blir i stort sett ingen deformation på den sidan som är liggsidan, det är mer hängsidan som är österut mot stan som har varit utsatt för deformation tidigare.
Luossabacken kommer inte heller att påverkas.
– Inte som jag kan se just nu i alla fall. Det vi har undersökt ligger på riktigt stora djup och det ligger längre österut. Hela fyndigheten stupar, eller lutar mot öster.
Dragningen av nya E10:an, som invigdes förra hösten, kan ligga risigt till om 15-20 år.
– Den skulle möjligen, om det är så att vi inte hittar ett bättre sätt att bryta, kunna påverkas. Men jag tror att det är lite för tidigt att säga, men rent geografiskt så ligger den kanske sämre till.
Den nya provborrningsorten sträcker sig mot Matojärvi och viker av mot Luossavaara. Det här är ett område som kan bli påverkat i framtiden.
– Möjligen, om vi inte lyckas hitta ett annat sätt att bryta som inte ger samma form av deformationer. Men jag tycker inte att man ska stressa i onödan med den biten, det ligger så långt fram i tiden. Så fort vi har en bättre känsla för det så kommer vi att berätta lite mer.