Sittande kommunledning har begärt att en kalkyl görs innan ytterligare beslut tas om badhuset. I dagsläget ligger Kirunas nya badhusbudget på 720 miljoner. Enligt en ny sammanställning som Kirunabostäder har gjort så kan prislappen för badhuset stiga med ytterligare 165 miljoner kronor. Badhuset skulle i isåfall komma att kosta 885 miljoner kronor.
– Jag har uppdragit till vår ekonomichef att ta fram en kalkyl på vad det innebär för kommunens totala ekonomi, säger kommunalrådet Mats Taaveniku.
Enligt Taaveniku så handlar det om markanta medel som lånats från den kassa som är vikt för ersättningslokaler. LKAB har betalat en påse pengar i ett tidigt skede och delar av pengarna har använts för att täcka kostnaderna som uppstått i samband med badhusbygget.
– Finansieringen är gjord med stadsflyttmedel för att finansiera ökade badhuskostnader. Det innebär att verksamhetslokaler som skolor och förskolor, lokaler till socialförvaltningen, måste byggas upp med kommunala pengar och inte med stadsomvandlingspengar. Merparten av pengarna har försvunnit in i badhuset, säger Mats Taaveniku.
Han betonar att ansvaret inte kan belastas enskilda. Badhusfrågan har hanterats av tre olika kommunledningar. I dag ligger badhuskostnaden på 720 miljoner kronor och nu flaggas det för ytterligare medel.
– Kiruna kommun har fått ersättning av LKAB på cirka 250 miljoner. Slår man ut det på kvadratmeter för det gamla badhuset som var cirka 5 000 kvadratmeter så fick vi en ersättning på 45 000 kronor per kvadratmeter. Om man tittar på nuvarande budgeten så är det 72 000 kronor per kvadratmeter. Vi börjar närma oss 80 000 - 90 000 kronor per kvadratmeter. Det är orimligt, säger Taaveniku.
Kan ni bromsa det här?
– Då stoppas bygget. Även om det är enormt mycket slarv och dåligt skött och vi har ett dåligt projekt så måste vi dra det här i land på ett eller annat sätt.
Vad säger du om projektet?
– Det är ganska lätt att sammanfatta det: Skit in och skit ut. Ett projekt som startar dåligt med "solglanskalkyler" som inte är granskade. Det har blivit fel från början till slut. Ansvaret för det ligger hos entreprenören och det ligger hos kommunen som har ett uppföljningsansvar.