I onsdagens tidning skrev Norrbottens Media om att handlare i Kiruna centrum gemensamt har skickat in en skrivelse till kommunen. I den står att centrumhandeln är nära en kollaps på grund av minskad omsättning och att kommunen måste agera.
I skrivelsen skriver Citysamverkan att kommunen ska ställa krav på att LKAB ska ge handlarna vissa garantier innan detaljplanen för nuvarande centrum ändras från handel till gruvindustriområde.
LÄS MER: Handeln hotas av kollaps
Ett av kraven från Citysamverkan är en hyresbefrielse för att säkerställa att centrumhandeln ska finns kvar.
– Vi ser det snarare som tvärtom, att vår gruvverksamhet är en förutsättning för näringslivet i Kiruna. Vi förstår inte hur en nollhyra ska ge handlarna en ökad konkurrenskraft, fokus borde ligga på hur man kan stärka den, säger Therese Lindroth, projektledare för näringsverksamhet, LKAB samhällsomvandling.
Lindroth säger även att det inte får glömmas bort att det även finns kommersiella lokaler i fastigheter som LKAB inte äger också.
– Hur skulle dessa fastighetsägare och fastighetsägare på andra områden reagera om LKAB förstör deras affärsmöjligheter genom att tillåta nollhyra? säger hon.
De grundläggande förutsättningarna för att bedriva näringsverksamhet i Kiruna är inte förändrade på grund av LKAB säger Lindroth och menar att det är viktigt att se helheten.
– Under en tioårsperiod har det tillförts cirka 16 000 kvadratmeter handel på Coop-området vilket är mycket med tanke på befolkningsunderlaget och flera nyetableringar i centrum, exempelvis caféet Bjöhrns, säger Lindroth.
Från LKAB finns förståelse för att handlarna ser ett problem säger Lindroth och efterfrågar en förklaring till vad problemet beror på.
– Det vi inte förstår är på vilket sätt är det blivit mindre gynnsamt att nu bedriva en näringsverksamhet i Kiruna till följd av samhällsomvandlingen? Ett steg för att ta reda på var problemet ligger är att vi har en bra och konstruktiv dialog med handlare och Citysamverkan, säger Lindroth.
Att Citysamverkan vill att kommunen ska ställa krav på LKAB genom att inte färdigställa detaljplanen ser Lindroth som fel väg att gå om man vill att åtgärder ska kunna göras snabbt.
– Det är bättre att komma till oss direkt så vi kan förstå problemet. Att göra så här är inte konstruktivt och handlar inte om att hitta lösningar. Vi delar bilden av att det är tråkigt med tomma lokaler och gör allt vi kan för att fylla upp dessa, säger Lindroth.