Professorn tappar hakan: "Har aldrig hört något liknande"

När Kiruna kommun skrivit avtal med LKAB om merfinansiering så meddelar Mats Taaveniku, kommunalråd, att en del ska gå till en kommundirektörslön. Men då fullgör man inte sina skyldigheter som oberoende. Det hävdar experten i förvaltningsrätt, professor Olle Lundin. "Helt obegripligt."

Olle Lundin, professor i förvaltningsrätt vid Uppsala universitet, blir extremt överraskad av uppgifterna om att Kiruna kommun slutit avtal med LKAB om kommundirektörslönen.

Olle Lundin, professor i förvaltningsrätt vid Uppsala universitet, blir extremt överraskad av uppgifterna om att Kiruna kommun slutit avtal med LKAB om kommundirektörslönen.

Foto: Banfa Jawla SVD/TT

Kiruna2024-04-22 14:00

Nyheten i korthet

  • Kiruna kommun har skrivit avtal med LKAB om medfinansiering. Medlen som LKAB skjuter till kommunen är generella. Kommunalrådet Mats Taaveniku hävdar att en del av de tillskjutna medlen ska finansiera delar av en kommundirektörs lön. Detta är enligt experten i förvaltningsrätt, professor Olle Lundin, ett oetiskt agerande som skadar kommunens oberoende.
  • Lundin ifrågasätter om kommunens trovärdighet kan upprätthållas när ett enskilt företag betalar tjänster inom kommunen. Han menar att det skapar en "trovärdighetsproblematik" och jämför situationen med om skogsindustrin skulle betala lönen för Skogsstyrelsens vd.
  • Lundin påpekar att även om det inte finns någon lag som förbjuder avtalet, så strider det mot regler i grundlagen om att en myndighet ska vara saklig och opartisk.

Kommunalrådet Mats Taaveniku (S) argumenterar i NSD om hur man finansierat två kommundirektörstjänster. Han konstaterar: "Vi har ett personellt merkostnadsavtal med LKAB som konkret innebär att en av tjänsterna finansieras med skattemedel och den andra kommer att delfinansieras av LKAB".

Men det skulle vara första gången som det tillkännages att ett avtal om en toppschefslön inom en kommun skrivs med ett enskilt företag. Olle Lundin har 30 års erfarenhet av förvaltningsrätt.

– Jag har aldrig hört talas om något liknande. Det blir en trovärdighetsproblematik. Kravet i grundlagen om att myndigheter ska vara sakliga och opartiska blir svårt att förstå. Det är jämförbart med om skogsindustrin skulle betala vd:n lön på Skogsstyrelsen, säger Olle Lundin.

Han tycker det är självklart att inte göra så här.

– Det är helt obegripligt. Jag kan förstå att man är praktisk och säger att det blir bra att någon annan betalar tjänsten. Men det handlar ju om myndighetsskäl på den där nivån av tjänst.

undefined
Mats Taaveniku, (S), kommunalråd Kiruna.

Enligt Mats Taaveniku är skälet till att tillsätta två kommundirektörer att stadsomvandlingen kräver stora resurser. Gruvbolaget täcker delvis lönen för den ene och Taaveniku menar att Kirunaborna inte ska behöva betala.

– Jag kan inte se några förmildrande omständigheter i det här fallet. Det är väl många kommuner som haft ekonomiska svårigheter. Det betyder inte att man låter ett enskilt företag köpa in sig i förvaltningen, säger Lundin.

Hur viktigt är det att en kommun är oberoende?

– Det är fundamentet som alla myndigheter står på att vi har fullt förtroende för dem. Det är ett grundskott på tanken om oberoende. I slutändan tappar man förtroendet för myndigheterna. Jag har väldigt svårt att tro att ett litet företag som söker bygglov tror att de behandlas på samma sätt som LKAB när de har köpt in sig i förvaltningen, säger Olle Lundin.

Fler frågor uppstår hos experten och som inte är tillämpningsbara med en kommuns skyldighet som myndighet.

– Kommer LKAB:s behov av kommunala beslut att hanteras i någon särskild ordning? Får de en gräddfil? Man vill fråga kommunen hur i hela friden ska ni kunna upprätthålla er trovärdighet i förhållande till LKAB, de ska naturligtvis inte behandlas på annat sätt än vilket företag som helst, säger Olle Lundin.

Är det lagligt och om inte vad bryter det mot?

– Ingen lag förbjuder det men däremot finns det regler. Grundlagen säger att en myndighet ska vara saklig och opartisk. Förutom trovärdighetsproblem så får man problem med både oberoendet och opartiskheten. Tycker man att kommundirektören är jävig i förhållande till LKAB när LKAB bidrar till lönen? I så fall är det problematiskt för hela kommunen, för en sådan hög representant ska ta sakliga beslut när det finns en tung arbetsgivarrepresentant som flåsar en i nacken.

Går avtalet att överklaga?

– Avtalet går att överklaga men det tar många veckor.

undefined
Anders Lindberg, presschef på LKAB.

Anders Lindberg, presschef på LKAB, vill förtydliga syftet och upplägget. 

– LKAB orsakar kommunen personella merkostnader och ser det som vårt ansvar att kompensera för dem. Vi betalar inte för enskilda tjänster eller personer utan ersätter kommunen med en totalsumma. LKAB har alltså inget inflytande över tillsättningar av befattningar eller enskilda tjänstepersoners beslut.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!