Kirunas kommunalråd, Mats Taaveniku, (S), säger att Kirunas unika situation med samhällsomvandlingen gör att det krävs två kommundirektörer, men påpekar att det inte är något som kommer att drabba skattebetalarna.
– Vi har ett personellt merkostnadsavtal med LKAB som konkret innebär att en av tjänsterna finansieras med skattemedel och den andra kommer att delfinansieras av LKAB, säger han.
Mats Taaveniku säger att det är upp till de båda nya kommundirektörerna att komma överens om hur arbetet dem emellan ska fördelas och även vem som ska ha huvudansvaret för stadsomvandlingsfrågor.
– Just nu så kräver stadsomvandlingen otroligt mycket tid och personella resurser. Ursprungligen har vi från kommunens sida sagt att det är vår absoluta målsättning att Kirunaborna och kommunen inte ska drabbas. Så därför har vi tecknat ett personellt merkostnadsavtal med LKAB.
Den ordinarie kommundirektören Andreas Fredriksson påbörjar sin tjänst den 1 september och kommer då att ha en lön på 97 000 kronor i månaden. Biträdande kommundirektör Susanne Hägglund, som nu jobbar som tillförordnad kommundirektör, har en månadslön på 92 000 kronor i månaden.
Men även om Kiruna kommun slipper betala en av direktörslönerna så betalar man fortfarande lön till den förre kommundirektören Johan Bergstad, som slutade sin tjänst den sista september ifjol. Mats Taaveniku säger att den förra politiska ledningen glömde att reglera i avtalet med Johan Bergstad vad som händer om kommunen väljer att bryta förordnandet i förtid. Därför får han fortsatt lön fram tills dess att avtalet löper ut den 31 januari 2025. De första 12 månaderna får han 90 000 kronor i månaden och de nästföljande fyra månaderna 82 000 kronor i månaden. Med arbetsgivaravgifter kommer det att kosta Kiruna kommun över 1.8 miljoner kronor.
– Men det är något som vi nu har reglerat i avtalet med den nya kommundirektören, säger Mats Taaveniku.
Kommundirektören i Övertorneå, Anna Andersson, är en av de lägst betalda kommundirektörerna i länet. Något som hon inte tycker är konstigt.
– I en stor kommun eller i tillväxtkommunerna har kommundirektören ett jätteansvar att få allting att rulla. Jag är inte missnöjd på något sätt, men sedan jag började min tjänst för fyra år sedan har 11 kommundirektörer bytts ut i länet, så jag borde väl inte heller ligga lägst, säger hon.