Det var hösten 2018 som LKAB kom med beskedet att malmkroppen i Kirunagruvan inte är lika stor som de hade trott. Därför kommer det inte att bli någon ny huvudnivå under 1365. Istället ser LKAB att malmen tycks fortsätta norrut, på djupet. För att undersöka malmen startade LKAB arbetet med en helt ny undersökningsort, på 1375 meters djup. Från den ska det sedan borras 1000 meter djupa hål för att undersöka malmförekomsten.
– Nu är vi färdiga med ortdrivningen, vi blev färdiga ungefär i mitten av februari. Sedan har vi successivt fått in fler borrmaskiner och påbörjat våra undersökningar, säger Pierre Heeroma, direktör för prospektering, strategi och affärsutveckling.
Hur går det?
– Borrningen går rätt så bra, vi borrar rätt så långa hål så det tar lite tid att få fram information. Men än så länge så är vi hoppfulla.
Parallellt borras det från marknivå på olika platser i Kiruna centrum. Tillsammans ska undersökningarna ge LKAB en bild av hur det ser ut från ytan och ner till 2000 meters djup.
– Det är för att undersöka det området som är mellan Kirunavaara och Luossavaara. Det är ett område som inte är undersökt tidigare. De här två aktiviteterna som vi bedriver, de syftar på att leta fram fortsättningen på fyndigheten som vi har i Kiruna.
LKAB har också gjort magnetiska undersökningar med hjälp av drönare.
– Det ger en detaljerad bild av det magnetiska fältet och det ger oss en bra karta över det som vi tror är magnetiska kroppar som ligger en bit ner i berggrunden. Det hjälper oss göra borrningarna som vi gör dagtid på stan, från ytan.
Även Per Geijer malmen bakom Luossavaara undersöks.
– Där har vi sedan tidigare indikation på magnetit mot djupet. Det vi inte vet är hur det möjligheten hänger ihop med malmen i Luossavaara och Kiirunavaara.
Undersökningarna är en lång process. När den är klar hoppas LKAB på att kunna bekräfta att fyndigheten norrut verkligen finns och veta mer om hur den ser ut och om den går att bryta med lönsamhet. Ett svar kan finnas i slutet av nästa år, kanske i början av 2022. Men en del resultat har börjat trilla in redan nu.
– Vi har en del positiva resultat som vi tycker går i rätt riktning. Men det tar sin tid, så vi vill inte ropa hurra för tidigt, säger Pierre Heeroma.
– De resultat som vi har fått är rätt så uppmuntrande.
LKAB om malmjakten: "Fått positiva resultat"
För att ta reda på om det finns mer malm norrut fortsätter LKAB:s arbete med prospektering. "Än så länge är vi hoppfulla", säger Pierre Heeroma, direktör LKAB.
Här, intill Hjalmar Lundbohmsvägen, mitt emot hotell Arctic eden, provborrar LKAB just nu på dagtid.
Foto: Maria Unga
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!