Förra veckan kritiserade miljörörelsen Amnesty gruvbeslutet i Kallak på grund av dess påverkan på renskötseln.
Nu har ännu en gruvjätte fått smaka på kritik. LKAB har tillsammans med Liberalerna och LRF nominerats till "Svenska greenwashpriset" som utses av miljörörelsen Jordens vänner.
I nomineringen skriver miljörörelsen att LKAB:s nya fyndighet Per Geijer hotar samers mänskliga rättigheter och att de har försökt dölja gruvans konsekvenser för miljön.
Anders Lindberg, presschef på LKAB, förklarar att nomineringen innehåller en del sakfel men att de ändå välkomnar kritiken då det ger dem en chans att belysa problemen som tillkommer med gruvsatsningen.
– Definitionsmässigt så håller vi inte med dem om vad som är greenwashing. Sen är det är en jätteviktig fråga att det finns oro hos Gabna sameby, säger han och fortsätter:
– Det är en svår fråga i samhället att väga lokal påverkan kontra den globala påverkan som klimatfrågan är.
Lindberg förklarar att de inte dolt någonting utan tvärtom fört en aktiv debatt om problemen som kan tillkomma med Per Geijer. Han förklarar även att LKAB aldrig påstått att gruvan ska vara "grön" eller att det ska vara en öppen gruva, som det står i nomineringen.
– Om vi ska sluta använda fossila bränslen så måste vi ha de här sällsynta jordartsmetallerna för att kunna elektrifiera och det finns inte tillräckligt för att återvinna. Det här är på riktigt ett problem att lösa och det är inte greenwashing att säga det, ska vi lösa klimatkrisen så måste vi ha de här metallerna.
Han poängterar även det är inkorrekt att flera samebyar påverkas.
– Vi har sagt helt öppet att det här är kanske den största utmaningen med om vi får öppna en ny gruva, att vi måste se till att Gabna sameby ska kunna fortsätta med sin rennäring.
I nomineringen kallar de er relation till samebyarna för en "greenwashad kolonialism", hur ser relationen ut?
– Vi har ett samverkansavtal med Gabna sameby och visst har vi ju meningsskiljaktigheter. Men vi har ju utarbetat ett sätt om hur vi ska föra dialogen, även när vi inte är sams. Sen om man vill kalla det för kolonialism eller inte har vi ingen åsikt om. Vi följer ju den svenska lagen och hur svenska gruvbolag får bete sig, säger Anders Lindberg.
Karin Kvarfordt-Niia, styrelseledamot i Gabna sameby, håller med miljörörelsens motivering i nomineringen att LKAB:s nya fyndighet Per Geijer hotar samers mänskliga rättigheter och att bolaget har försökt dölja gruvans allvarliga konsekvenser för miljön.
– Absolut. Det är en katastrof för oss och renskötseln i området. Det drabbar även Kirunaborna som lever och rör sig i området, säger hon.
Karin Kvarfordt-Niia anser att lanseringen av fyndigheten från LKAB:s sida var falsk.
– LKAB slog på stora trumman med fyndigheten för regeringen och lanserade det som en grön gruva. Det är helt fel. Det är en vanlig traditionell järnmalmsgruva som förstör alla våra möjligheter att verka i området.
Tycker du att LKAB ska få priset?
– Det är inte upp till mig att avgöra, men jag delar helt och fullt motiveringen, säger Karin Kvarfordt-Niia.