Vi har tidigare skrivit om att personal inom den kommunala omsorgen inte själva får avgöra när de ska använda skydd, att det inte får användas i förebyggande syfte eller besluta om vilken typ av skyddsutrustning personen ska ha vid hembesök. Detta beslutas enligt socialchefen Håkan Dahlqvist av en sjuksköterska.
Personal är inte heller berättigad skyddskläder om det är en anhörig som visar sjukdomssymptom enligt Dahlqvist. Något Ingela Olsson, ombudsman på Kommunal i Norrbotten, reagerar över.
– Vi förutsätter att alla arbetsgivare följer Arbetsmiljöverkets krav på skyddsutrustning, vilket utöver arbetskläder är handskar, långärmat förkläde, munskydd och visir vid såväl misstänkt som konstaterad covid 19.
– Detta gäller även om anhöriga till brukarna visar symptom, säger Olsson.
Hon menar att det är befängt att kravet på skyddsutrustning skulle vara undantaget vid misstänkt smitta hos en anhörig i närheten.
– Bor de ihop är det väldigt svårt att hålla avstånd, och det är instängt inomhus. Jag förstår inte riktigt varför man inte anser att skyddsutrustning gäller även då, säger Olsson.
Anledningen var enligt Dahlqvist brist på utrustning, men han har tidigare sagt att det aldrig har varit slut och att kommunen nu inväntade en större leverans.
– Socialchefen menar att de har haft god tillgång till skyddsutrustning. Därför borde inte det vara ett problem att personalen ska få tillgång till detta eftersom de har begärt det, säger Olsson.