"Det är stora problem just i Kiruna"

Kommunal är kritisk till hur kommunen hanterar riskerna personalen utsätts för under sina arbetspass. Arbetskläder saknas trots att covid-19 tillhör den högsta klassen inom smittföreskriften.

Ingela Olsson, ombudsman på Kommunal i Norrbotten, säger att det är stora problem i just Kiruna

Ingela Olsson, ombudsman på Kommunal i Norrbotten, säger att det är stora problem i just Kiruna

Foto: Göran Ström

Kiruna kommun2020-04-09 08:30

Trots att coronasmittan har konstaterats på ett äldreboende anser både socialchefen Håkan Dahlqvist och socialnämndens ordförande Agneta Björnström (C) att kommunen står väl rustad för att inte sprida viruset vidare.

– Vi förstår smittan för oron men gör allt som står i vår makt, säger Björnström. 

Ingela Olsson, ombudsman på Kommunal i Norrbotten, säger dock att det är stora problem i just Kiruna. 

– Riskbedömningar är en färskvara som skall göras utifrån de förutsättningar som råder sett till dagens verksamhet, säger Olsson. 

Bland annat saknar anställda tillgång till rätt arbetskläder och skyddsmaterial menar hon. 

Kommunal har skickat in en 66A-anmälan till Arbetsmiljöverket, vilket är en begäran om åtgärder om att personalen inte har tillräckligt med skyddskläder. Idag  arbetar de i sina privata kläder, som dessutom tvättas i hemmet. 

– Hemtjänsten har bara fått tunikor och använder därför sina privata byxor. Kommunen bryter mot socialstyrelsens föreskrifter eftersom det inte kan garanteras att dessa byts mellan varje brukare där det behövs, eller att de tvättas i 60 grader.

Enligt de nya reglerna i smittföreskriften, där covid-19 tillhör den högsta klassen, ska skyddskläder användas om man befarar en smitta hos en brukare. 

Socialchefen Håkan Dahlqvist säger, att reglerna är tydliga och att skyddsutrustning ska användas vid ovan nämnda tillfällen. 

Han kan inte säga att något fel har gjorts i hanteringen sett till arbetskläder och skyddsutrustning. Om Kommunals hårda kritik säger Dahlqvist att han tror att de har en samsyn när det gäller vikten av att skydda personalen. 

– Det här indikerar att vi har misslyckats med kommunikationen om hur rutinerna fungerar, och ska fungera vilket vi måste ta till oss och bli ännu tydligare, säger Dahlqvist. 

Information om anhöriga på ett boende har smittats av covid-19 eller annan sjukdom ges till anhöriga förutsatt att de som vårdas vill att den ska delas enligt Björnström. Någon information till brukare eller anhöriga om det förekommer covid-19 på ett boende är heller inte aktuellt. 

– Den allmänna informationen som kommer från Folkhälsomyndigheten är fullt tillräcklig, avslutar Agneta Björnström. 

Regionen kommer att utöka antalet tester inom en snar framtid. Det är dock fortsatt endast patienter och brukare som prioriteras.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!