Klartecken för koppargruvan – får miljötillstånd

Copperstone får miljötillstånd för att återöppna koppargruvan Viscaria strax utanför Kiruna. Det står klart efter att Mark- och miljödomstolen i Umeå fällt sitt avgörande. "Äntligen! Nu kör vi på riktigt", säger Jörgen Olsson, vd och koncernchef.

Vd:n och koncernchefen Jörgen Olsson tillsammans med vice vd, Anna Tyni, har nu fått miljödomen från mark- och miljödomstolen. Nu kan Copperstone börja med att tömma gamla Viscariagruvan på vatten.

Vd:n och koncernchefen Jörgen Olsson tillsammans med vice vd, Anna Tyni, har nu fått miljödomen från mark- och miljödomstolen. Nu kan Copperstone börja med att tömma gamla Viscariagruvan på vatten.

Foto: Maria Dahlgren

Kiruna2024-05-06 13:04

Nyheten i korthet

  • Copperstone Resources har fått miljötillstånd för att återöppna koppargruvan Viscaria i Kiruna. Tillståndet kommer med flera villkor, bland annat om vatten, damning och rennäring.
  • Man får nu börja tömma gruvan på vatten. 6 miljoner kubikmeter vatten ska pumpas upp innan man kan restaurera och ta del av hela gruvområdet under jord.
  • Trots de stränga villkoren välkomnas beslutet av företagets ledning. Jörgen Olsson, VD för Copperstone, beskriver det som resultatet av "fyra års stenhårt arbete".

Copperstone resources får grönt ljus från mark- och miljödomstolen för att återöppna koppargruvan, Viscaria, som lades ner på 1990-talet. Men villkoren för tillståndet är många i domen som omfattar 320 sidor.

– Det är flera typer av villkor som ställs i domen. Det handlar om vatten-, damning och rennäring bland annat. Vi har flera olika miljöhänsyn, säger rådman Emma Granberg vid Mark- och miljödomstolen i Umeå.

undefined
Gruvöppning ena nedfart Copperstone Viscaria-gruvan.

Bland annat har domstolen tagit hänsyn till rennäringens krav. Gruvverksamheten stängs vid rennäringens flyttbehov av renar.

– Samebyarna kan påkalla stängning under maximalt ett dygn och vid åtta tillfällen per år och sameby. Det ska vara i samband med samlad flytt förbi området, säger Granberg.

Jörgen Olsson, vd och koncernchef för Copperstone anser att de omfattande villkoren är realistiska i förhållande till den verksamhet som man bedriver.

– Det är ett omfattande villkorspaket. Det är utsläpp till vatten, det är buller, det är mätningar och uppföljningar, hänsyn till fauna och flora och sprängningar men det skiljer sig inte från någon annan gruvverksamhet. Det är miljöfarlig verksamhet och det ska vara omfattande villkorspaket och är i enlighet med det vi förhandlat om, säger Jörgen Olsson.

undefined
Finansmannen Jörgen Olsson framför en av gamla Viscariagruvan nedfarter. I berget döljer sig 65 km väg ner till en nivå på 650 meter.

Huvudförhandlingen inleddes i månadsskiftet januari-februari i år och hölls under fjorton förhandlingsdagar i Kiruna. Aspekter och påverkan på rennäring och vattenrening var de stora diskussionsområdena.

Länsstyrelsen, som är en av de tyngsta remissinstanserna och tillsynsmyndighet för gruvindustrin, har velat försäkra sig om att yt- och grundvattenfrågor säkras vid en gruvstart. Det är i synnerhet utsläppen av bland annat uran i de två vattendragen, Pahtajoki och Luossajoki som länsstyrelsen uttryckt oro för. Men i slutpläderingarna vid huvudförhandlingen ställde sig myndigheten på bolagets sida, med vissa förbehåll.

Från bolagets sida är domslutet i mark- och miljödomstolen förenat med stor glädje och samtidigt en lättnad.

– Det är alltså fyra års stenhårt arbete. Vi har bett investerare om över en miljard för att investera i projektet som man får beteckna som riskfyllt i början. Det är svårt att beskriva känslan när du får det som du kämpat så hårt för så länge som man lagt så mycket energi i, säger Jörgen Olsson vd och koncernchef.

Anna Tyni, vice vd, beskriver sina känslor när domen släpptes under måndagen.

– Vi har både skrattat och gråtit och skålat i alkoholfri champagne. Jag bara for runt där i rummet, det var helt galet. Vi är så lyckliga, säger hon.

undefined
Borrkärnor från provborrning. Viscaria. Kiruna. Copperstone.

En skillnad från den ursprungliga ansökan om miljötillstånd handlar om brytning i ett dagbrott som är ändrad till att ske under jord men enligt företagets representanter kommer det kravet inte att förändra produktionsvolymen. Bolaget har också ansökt om verkställighet från domstolen. Det gick domstolen delvis med på.

– De hade ett andrahandsyrkande att vissa delar skulle kunna tas i anspråk, det gällde främst att tömma den befintliga underjordsgruvan på vatten och anläggningar för det och det yrkandet har bifallits. Den verksamheten kan de sätta igång med även om domen överklagas, säger Emma Granberg.

Ett viktigt besked för gruvbolaget – inte minst ur tidsperspektiv.

– Det är otroligt värdefullt att vi får börja tömma och det framförallt för brytningen. Om vi tömmer gruvan på vatten, 6 miljoner kubikmeter vatten, det tar ungefär ett till ett och ett halvt år att tömma så kan vi ta oss ner på djupet, restaurera ortarna och ta oss ner de andra zonerna. Vi vinner ett år på det, säger Anna Tyni.

undefined
Historisk dragning i Kiruna. Gruvbolaget noterades på Nasdaqs huvudlista. Kommunalrådet Mats Taaveniku, (S), drog tillsammans med Copperstones styrelseordförande Per Colleen och vd Jörgen Olsson.

Kommunalrådet Mats Taaveniku (S) är positiv, men han ser också utmaningar med gruvstarten.

– Vi hoppas att det ska bli en socialt, ekonomiskt och ekologiskt hållbar verksamhet vilket vi också anfört i vårt yttrande till mark- och miljödomstolen. Det är ju glädjande att vi kan få verksamhet inom ett område som befinner sig i en annan konjunkturcykel än järnmalm. Samtidigt är det utmaningar eftersom det dyker upp ännu fler arbetstillfällen till alla de lediga jobb som vi har idag. I grunden positivt men det förutsätter att vi får en positiv befolkningstillväxt och bostadsfrågan är en stor utmaning. Bostadsfrågan blir än mer akut att lösa.

Viscariagruvan

Koppargruvan var aktiv mellan 1982 och 1997, med LKAB och senare det finska bolaget Outokumpu som ägare. Efter nedläggningen genomfördes återställningsåtgärder i området.

Idag återstår 64 kilometer av underjordiska tunnlar ned till 670 meters djup, vilka Copperstone avser att utnyttja. Det förväntas dock ta två till tre år att pumpa bort det vatten som fyllt dessa gångar under tiden gruvan varit stängd.

Att återöppna Viscaria beräknas kräva investeringar på cirka sju miljarder kronor. Copperstone har redan etablerat en arbetsstyrka på 70 personer i Kiruna och planerar att öka antalet anställda till 250 personer i direktproduktion och lika många i service- och transportsektorn.

Copperstones listning på Nasdaq Stockholms huvudlista ägde rum den 8 december 2023.

Nu ändrar också bolaget namn till Gruvaktiebolaget Viscaria.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!