Länsstyrelsen uttryckte en oro för att vattenkvaliten i vattendraget Pahtajoki skulle kunna försämras vid en gruvstart. Det finns även idag förhöjda halter från den tidigare gruvverksamheten i andra angränsande vattendrag, värden som idag är för höga för att det skulle kunna godkännas.
– Vi ser att Copperstone riskerar att inte klara den miljökvalitetsnorm som är satt vilket gör frågan om uran till en kritisk faktor, säger Anna-Carin Ohlsson, enhetschef miljötillsyn på Länsstyrelsen Norrbotten.
Myndigheten meddelade vidare i sitt anförande att de fortsatt inte vill se högre utsläpp i vattendragen Luossajärvi och Pahtajoki än 10 kilo uran på årsbasis i vattendragen. De uppgav även att det i Pahtajoki inte får vara en högre uranhalt än 0,30 mikrogram per liter i det vatten som släpps ut från gruvverksamheten. En nivå som också ses som en typ av branschstandard. Länsstyrelsen vill även att bolaget tar på sig att göra regelbundna kontroller där de testar halten av uran i vattendragen.
Under förhandlingen har Länsstyrelsen tidigare ställt frågor kopplade till en förändring av grundvattennivån i gruvans närområde. Det i ljuset av att det vid tidigare gruvetableringar skett stora förändringar i grundvattennivån. I fallet Viscaria finns det en risk att en förändrad grundvattennivå skulle kunna få konsekvenser på närmiljön som i det fallet är ett angränsande Natura-2000 område, ett område som också används som renbetesmarker för Laevas och Gabna sameby.
Enligt Anders Lundqvist, senior rådgivare för Copperstone, är ett öppnande av Viscaria en aning speciellt i och med att det funnits en pågående gruvverksamhet som pågick i närmare 15 år på platsen innan den lades ned. Den dåvarande gruvan togs ur bruk 1997 och har efter det fyllts med vatten på naturlig väg.
– De tidigare ägarna av gruvan har genomfört det efterarbete som de varit ålagda att göra men att det trots det finns förhöjda halter av framförallt zink och uran på grund av utsläpp från det gamla sandmagasinet och den gamla gruvan, säger Anders Lundkvist.
Han menar att bolaget kommer att klara av att rena det vatten som släpps ut i vattendragen, med den reningsteknik som de tagit fram inför miljötillståndsprövningen samt att få en samsyn gällande riktlinjerna för utsläppen till vattendragen. Men för att så ska bli ett faktum krävs vidare diskussion.
– Vi har i vårt åtagande, och något som vi uppgett i ansökan, att vi ska rena allt vatten. Med det innebär det också att vi kan få bort den belastning på miljön som finns från den gamla Viscariagruvan, säger han.
Under förhandlingen har länsstyrelsen lyft en hel del frågor kopplat till hur reningen ska gå till och ur bolaget ska kunna rena allt vatten. En del av frågorna har Copperstone redan svarat på medan andra skjutits längre fram i förhandlingen.
Till exempel återstår frågan om möjligheten att använda sig av tätning med cement för att minimera avrinning av grundvatten och med det minska risken för påverkan på gruvverksamhetens närmiljö. En åtgärd som bland annat skulle kunna bidra med skydd till den rödlistade växten myrbräckan som hittats på gruvområdet.