De är idag utanför påverkanszonen och vet ingenting om framtiden. De har åtta lägenhetshus mittemot sjukhuset, som ligger innanför zonen. Förra veckan kom beskedet att grannen, Triangelskolan, blir ersatt i förtid. Skolan ligger också precis utanför gränsen för inlösen.
– Jag tycker det är lite märkligt att sjukhuset är inlöst och nu går man ut med att man köper in Triangelskolan men oss har man inte pratat med alls. Jag förstår att det är stora samhällsviktiga objekt det handlar om. Men vi har 100-110 personer som bor i våra lägenheter där. Och LKAB har inte ens börjat föra samtal med oss, säger Emil Jakobsson, Jakobssons fastigheter.
Vi har tidigare berättat om att hyresgäster varit oroliga för sprickbildningen i husen.
– Det dyker upp smågrejer hela tiden. Det är dörrar som inte går igen i lägenheter, då får man åka dit och hyvla dem. Jag har nyligen gjort felanmälningar till LKAB.
Oron gäller också, precis som Samegårdens styrelse berättat om, att man ska gå miste om centrumnära placeringar.
– Vi är oroliga för att det inte kommer finnas kvar alternativ för oss. Vi har idag stor grönyta och parkeringsplatser. Det är bra att kommunen fått möjlighet att ta en del byggnader i förtid. Men vi är ju närmaste granne med Triangelskolan och våra fastigheter spricker. Vi tycker ju att man måste börja prata med oss också, säger Emil Jakobsson.
Det har sagts att en uppdaterad deformationsprognos skulle komma under 2024. LKAB meddelade dock förra veckan att en ny prognos väntas komma nästa år.
– Det pågår ett omfattande borrprogram och besked kring det kommer den senare delen av 2025. Det är komplext och i dagsläget vet vi inte hur det ser ut då. LKAB lyder under minerallagen och är det så att vi påverkar ett område så ersätter vi det, sa Stefan Hämäläinen, LKAB:s direktör för samhällsomvandlingen, på presskonferensen.
LKAB och Kiruna kommun ska nu lösa in sex kommunala samhällsviktiga fastigheter utanför deformationszonen, för att kunna planera och slippa nödlösningar.
– Vi förstår att det väcker funderingar, speciellt när man bor i närheten av byggnader som ingår i den här överenskommelsen. Men det här beskedet förändrar inte för de som bor i närheten. Vi vet att Jakobssons har skador i deras fastigheter. Vi har kontakt med dem och följer och bevakar de skadorna. Det är inte akut, fastigheterna måste inte utrymmas, säger Anders Lindberg, presschef på LKAB.
Lägenhetshusen det handlar om ligger idag bredvid en skola och ett sjukhus, och med tillhörande stora grönytor.
Kan ni förstå oro över möjligheterna att få en liknande plats?
– Att kommunen nu får möjlighet att planera för skolor, vattenverk och äldreboende försämrar inte för någon. Tvärtom så skapar det bättre förutsättningar för alla när kommunen får bättre möjligheter att få ihop helheten. Känslan att man skulle hamna efter förstår jag inte, det är samma för alla sakägare. De enda som får förtur är kommunen därför att det är samhällskritiska byggnader, säger Anders Lindberg.
Emil Jakobsson tittar ut mot vägen som är gränsen för inlösen.
– Jag vet inte vad vi ska göra framöver, vi kan bara försöka hålla det här flytande. Men det är inte så kul att hålla på och renovera. Jag hade kunnat skicka felanmälningar veckovis till dem men det har jag ju inte tid med.