För ett halvår sedan öppnade han sin tandläkarklinik på Högalidområdet i Kiruna. De hade direkt fullt med patienter.
– Det har varit helt otroligt, helt galet. Innan vi startade så var vi i princip fulltecknade. Vi var nästan tvungna att säga nej på en gång till nya patienter, säger tandläkaren Gilbert Rautio.
Det har länge rapporterats om långa köer och brist på tandvårdspersonal i Norrbotten.
– Patienter som kommer hit har inte fått komma till undersökning på Folktandvården på flera år. En del har hål som inte blivit åtgärdade, många har blivit hänvisade till privata aktörer. Men de privata har också haft stopp, så många patienter har inte haft någonstans att ta vägen.
Enligt Gilbert Rautio och hans tre kollegor märks år av väntan på tänder och munhälsa.
– Många har jättestora behandlingsbehov. Vi har dessutom nästan dagligen människor som hör av sig och är förtvivlade över att inte få någon tid till tandläkare då de bitit sönder en tand eller har ont i munnen.
Han berättar att många problem hade kunnat avvärjas om personen fått tandvård i tid.
– Vården blir mer krävande helt enkelt. Hade det funnits fler tandläkare hade mycket kunnat åtgärdas tidigare. Att munhälsan är så dålig, det hade man kunnat förebygga, säger Gilbert Rautio.
Enligt siffror från Regionen saknar Folktandvården 30 tandläkare, 30 tandhygienister och ett 50-tal tandsköterskor i länet.
Regionen prioriterar barn, äldre och sköra grupper med rätt till särskilt tandvårdsstöd.
Man för inte statistik över väntetider för gruppen övriga vuxna.
– Utifrån resursbristen och den utökade ålder från 19 till 23 år för avgiftsfri tandvård så påverkar det övriga gruppers möjlighet till tandvård. Tyvärr hinner vi inte med att kalla gruppen övriga vuxna, säger Maria Pettersson, chef Folktandvården på Region Norrbotten.
När det gäller barn kallas 97 procent av barnen i länet för undersökning med maximalt sex månaders försening, vilket är kravet för barntandvården. Svårast att nå det målet har man i Gällivare, där kallas 77 % av barnen inom sex månader.
Det har gjorts åtgärder från region Norrbotten. Bland annat beslutade man 2022 om höjda tandläkarlöner och rekryterings- och startbonusar. Elva tandläkare rekryterades i våras, av de valde tio att jobba i Luleå.
– Men i de bästa av världar hade vi önskat en jämnare fördelning av alla tandläkare totalt, privata och folktandvård, över länet med gemensamt ansvar för munhälsan, säger Maria Pettersson, chef Folktandvården på Region Norrbotten.
Vad gör ni nu?
– Vi är ute och besöker tandvårdsutbildningar, deltar på arbetsmarknadsmässor och marknadsför oss. Vi har ett koncept med Prova på jobb och erbjuder tandvårdsstipendier och sommarjobb med mera. Luleå kommun startar i dagarna även upp tandsköterskeutbildningen igen på distans.
Tandläkaren Gilbert Rautio vill utöka sin praktik i Kiruna, men utan att bli för stor, säger han.
– Oavsett om man är på den offentliga sidan eller hos privata aktörer behöver vi bli fler. Vi är för få tandvårdspersonal i förhållande till befolkningen i länet. Jag vet inte hur man ska lösa det. Någonting måste göras. Som köerna ser ut nu, så är det risk för hälsan.
Kan det vara att folk inte har råd att gå till tandläkaren?
– Nej, jag upplever inte att det är av ekonomiska orsaker, för de som kommer hit är otroligt tacksamma att de får komma, säger Gilbert Rautio.