Den ideella föreningen Attention i Kiruna har ett 40-tal medlemmar och utgör en lokalförening till Riksförbundet Attention med över 16 000 medlemmar. De arbetar bland annat för att barn med neuropsykiatriska funktionsnedsättningar, NPF, ska klara av skolan och vardagen på ett bra sätt.
Ordförande Sofie Sarri blev inte förvånad när hon läste om den nioåriga flickan som inte får någon assistent i skolan, trots två läkarintyg där det står att flickan behöver en assistent 100 procent av skoltiden.
– Nej, tyvärr inte. Vi har haft våran förening i två år nu och vi startade upp för att vi såg systematiska brister i Kiruna kommuns grundskoleverksamhet. Det är barn på många skolor som inte får den skolgång som de har rätt till här i Kiruna. Och just kopplat till neddragningen av verksamhetsassistenter förra hösten så har det dragit undan mattan från fötterna för många barn som redan innan hade det jobbigt, säger Sofie Sarri.
Den nioåriga flickan är alltså inte det enda fallet i Kiruna som kämpar för en skolgång och vardag som funkar.
– Vi känner till flertalet, sedan tror att vi att det finns ett stort mörkertal. Dels för att man som förälder till sådana här barn blir ganska slutkörd och kanske inte orkar göra sin röst hörd. De kämpar för barnets bästa och kanske inte alla gånger orkar skicka in klagomålärenden till kommunen eller göra anmälningar till skolinspektionen, säger Sofie Sarri.
Enligt Sofie Sarri finns det cirka 180 barn i grundskolan i Kiruna med NPF diagnoser i varierande grad som till exempel ADHD, Autism och Aspbergers syndrom.
I våras gjorde föreningen en enkätundersökning där de fick in 86 svar från föräldrar till barn i grundskolan. Drygt hälften av dem svarade att de har haft, nu har eller har barn som är på väg att bli ofrivilligt frånvarande från skolan.
70 procent av de 86 som svarat saknar tillgång till elevassistent. 60 procent svarar att deras barn har påverkats negativt genom neddragningen av elev- och verksamhetsassistenter som gjordes hösten 2019, alltså 52 barn.
– Får de här barnen inte hjälp eller stöd i skolan så kan det leda till ett enormt utanförskap, psykisk ohälsa och stora kostnader för samhället som helhet. Det är sorgligt och kan inte få fortsätta så här, man måste sätta barnets behov och barnets bästa i centrum, säger Sofie Sarri.