Utrett stadshustaket i fem år – över 600 lagningar

Varje vår har det läckt in vatten i det nya stadshuset. En utredningsgrupp har i fem år försökt lösa frågan med det läckande taket. Utan att hitta en slutgiltig lösning. ”Vi har lite drygt 600 lagade hål på taket”, säger Gert Mörtvik, kommunstrateg.

Gert Mörtvik, verksamhetsstrateg på Kiruna stadshus. Nyss var här byggställningar för åtgärder som görs av byggföretaget kring fuktproblematiken i huset.

Gert Mörtvik, verksamhetsstrateg på Kiruna stadshus. Nyss var här byggställningar för åtgärder som görs av byggföretaget kring fuktproblematiken i huset.

Foto: Mikaela Sjöstedt

Kiruna2023-12-08 05:05

På stadshuset i Kiruna är fukten ett arbetsmiljöproblem. Varje vår under snösmältningstiden har det läckt in vatten. Arbetet med taket pågår dock under hela året. En fuktutredningsgrupp bildades för fem år sedan när huset var nybyggt. Man har gjort mätningar och tester, och kommit fram till olika dellösningar. Men utan att hitta en slutgiltig lösning.

– Det måste ju lösas, det får inte ta hur lång tid som helst. Vi kan inte ha ett hus där det kommer in vatten varje vår, som en attraktion åt turister, säger Gert Mörtvik, kommunstrateg, och med i den så kallade fuktgruppen.

När ska det vara färdigt? 

– Den har funnits i fem år så det borde vara färdigt men det är det inte.

undefined
Taket på stadshuset med 600 hål, som gäckar utredningsgruppen.

LKAB har beställt byggnaden och ansvarat för projekteringen, och byggföretaget PEAB har stått för utförandet. Kommunen är nu ägare till stadshuset Kristallen.

Enligt avtalet skulle det göras garantibesiktning efter fem år. Två sådana har gjorts under det här året. Men det gäller inte taket.

– Vi har haft två garantibesiktningar i år, vi har en kvar, nästa vecka. Då får vi se hur mycket jobb som återstår. Vi har fått en förlängd garantitid för taket och brandgasventilationen och för några till saker.

Vad gör man då, nästa vecka? 

– Då prickar man av och tittar hur mycket entreprenören har åtgärdat, om de är färdiga. Sedan fortsätter vi att utreda varför det kommer in vatten i huset varje vår, säger Gert Mörtvik, kommunstrateg.

PEAB avböjer en intervju. Pressavdelningen skriver att man samarbetar fullt ut med kommunen och LKAB. De skriver också att utredningsgruppen arbetar med olika spår och att man föreslagit fler åtgärder.

I våras efter ett jätteläckage under påskdagen fick kommunen köra med våtdammsugare för att suga upp vattnet.

undefined
Stadshusets tak med vatten, från maj 2023. Ännu har man inte hittat någon slutgiltig lösning på takproblemen, och fukten i stadshuset skapar arbetsmiljöproblem.

Anser du att något hade kunnat göras annorlunda?

– Man hade kunnat sätta på den duk som var avsedd att sättas på när huset byggdes. Sen vet vi att vi har andra problem med huset också, med kondens, men det är den springande faktorn. Vi har lite drygt 600 lagade hål på taket idag. Hål i taket ingick knappast i bytesaffären, säger Gert Mörtvik.

Ser ni att det är duken som är problemet?

– Vi diskuterar det fortfarande. Från min horisont så är det en av de stora anledningarna till att det kommer in vatten varje vår. Sen kan vi ha problem i dagvattensystemet från taket också.

Det är LKAB:s projektledare Johan Mäkitaavola som är sammankallande i utredningsgruppen. Han hänvisar till kommunen som ägare för intervjuer. Men han svarar på frågor om taket via mail.

"Det är inte ovanligt att olika ingående material byts ut under ett långt projektgenomförande. Den takduk som är monterad på stadshustaket är enligt specifikationen väl lämpad för sin uppgift och finns monterad på andra offentliga byggnader. Såväl takduk som själva montaget finns det fortfarande garantitid kvar på".

Hur lång tid kan det ta att ordna problemen med taket?

"Vi har genom åren gjort en hel del åtgärder kopplade till de problem som uppstått. En anledning till att det tar tid är att vi måste invänta årstidsväxlingarna för att se resultatet av de åtgärder som är gjorda".

Personal som jobbar på övre planet är de som är mest påverkade av fuktproblemen.
Kommunstrategen Gert Mörtvik ser uppgiven ut när han får frågan om vad han tror om kommande vår.

– Jag tror det kommer komma in vatten nu till våren.

PEAB:s svar

"Vi har en löpande dialog kring situationen med vatten i stadshuset. Situationen är olycklig och behöver få en lösning. Vi samarbetar fullt ut med kommunen och vår beställare som sedan en tid tillbaka leder en fuktgrupp för att hitta orsaken till läckaget. Problematiken uppstår mer eller mindre vid en viss årstid och väderomställning och innan de olika årstiderna löpt ut är det omöjligt att i nuläget fastställa orsak. Gruppen arbetar med olika spår och ytterligare åtgärder har även föreslagits."

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!