Ända sedan start har huset varit läckande under vårarna då snösmältningen satt igång. Upprepade försök att få huset tätt har misslyckats. Vattnet tar sig ner i väggarna och personal som jobbar på övre planet är mest påverkade. Här finns inköpsavdelningen och IT-avdelningen. I påskas fick det större konsekvenser än tidigare.
– Det är olyckligt. Det har varit en väldigt lång process som fortsatt pågår och vi får hela tiden anpassa våra arbetssätt för att få ihop verksamheten. Jag hoppas att det löser sig så snabbt som möjligt. Det är inte en bra situation för oss, säger Daniel Flemström, som är IT-chef i Kiruna kommun.
Det är i samband med vattenläckagen som besvär uppstår.
– Symptomen kan variera. Det är de klassiska symptomen med känningar i ögonen och i luftrör. I våras uppstod en viss lukt. Även jag uppmärksammade lukten senast, säger Flemström.
Gun-Marie Dagfjäll är IT-systemtekniker, på plats i stadshuset.
– Det har varit mycket vatten. Vi har haft hinkar ståendes lite här och där. Det har gjorts mätningar och vi har fått lämna in uppgifter om vi har fått besvär. Jag är inte påverkad själv men jag har kollegor som har besvär. Det är ett nybyggt och fräscht hus med jättefina lokaler så det är tråkigt att det ska vara så här, säger hon.
Enligt skyddsombudet för fackförbundet Vision, Helen Lundbäck, som har drygt 80 medlemmar i stadshuset är ett 20-tal anställda påverkade.
– Det svider i ögonen och vissa blir flammiga i ansiktet. Det är väldigt jobbigt. Våra medlemmar behöver inte vara på sin arbetsplats om man känner av någonting. Arbetsgivaren har gjort åtgärder och Kirunahälsan är inkopplad, säger Lundbäck.
Hur ser du på att det är så långdraget?
– Man lagade ju taket efter andra året som det läckte men det fortsatte att läcka. Åren har gått. Problemet är stort. Men frågan är vem som ska laga taket, säger Helen Lundbäck.
Anders Karlsson, tf kommundirektör, är inte insatt i detaljerna men menar att man jobbar kontinuerligt med problemet. Fem år av återkommande läckage har det blivit.
– Desto viktigare att vi får det här åtgärdat en gång för alla. Vi åtgärdar och kommer att se till att vi har både långsiktiga och kortsiktiga lösningar så att alla har en bra arbetsmiljö, säger Anders Karlsson.