Beskedet: Nu ska "slaskdoserna" i Kiruna utredas

Nu ska socialnämnden I Kiruna gå till botten med hur de så kallade ”slaskdoserna” fördelats. Det säger ordföranden Agneta Björnström (C).

Socialnämndens ordförande Agneta Björnström (C), säger att de med de överblivna vaccindoserna vaccinerat 20 procent av de anställda.

Socialnämndens ordförande Agneta Björnström (C), säger att de med de överblivna vaccindoserna vaccinerat 20 procent av de anställda.

Foto: Maria Unga

Kiruna2021-02-01 12:19

Vi har tidigare skrivit att chefer inom socialförvaltningen har fått doserna. Något som har väckt stor kritik, bland annat från Kommunal och anställda.

Socialnämndens ordförande Agneta Björnström (C) säger, att nämnden har möte under tisdagen och att de då kommer att informeras om hur vaccineringen av covid-19 fortlöper. 

Hon vill lyfta att kommunen genom "slaskdoserna" har kunnat vaccinera 20 procent av personalen innan den ordinarie vaccineringen av dessa skulle ha påbörjats i fas två.

– Det är helt fantastiskt och det är tråkigt att man inte fokuserar på det. Prioriteringsordningen har varit att de som arbetar närmast brukarna ska vaccineras i första hand. Att man måste finnas på plats även i samband med att den andra dosen administreras är en viktig aspekt som vaccinerande personalen tagit hänsyn till.

Björnström menar att alla personalgrupper som finns representerade i organisationen ingår i gruppen som har fått vaccin. – Cirka 200 medarbetare vaccinerats, en del av dessa är sköterskor, en del fysioterapeuter, en del biståndshandläggare och en del första linjens chefer. Alla yrkesgrupper har kontakt med medarbetare och brukare.

Förstår du kritiken om att chefer har fått vaccin före sina underställda?

– Vi pratar inte om våra medarbetare som underställda, i organisationen har alla anställda en viktig funktion. Om felprioriteringar har gjorts får man utreda orsaken i ett senare skede. Framför allt så anser jag att alla våra medarbetare gör ett fantastiskt arbete under pågående pandemi

Vi har även fått uppgifter om att anhöriga har fått vaccin, bland annat där vaccinering har skett i hemmet. Hur ser du på att turordningen förbigåtts vid sådana tillfällen?

– Om anhöriga vaccinerats eller inte kan jag inte svara på. Men det skulle kunna vara samma anledning, när man påbörjat vaccinering finns begränsningar i hur vaccinet får förflyttas. För oss i nämnden är det viktigt att inget vaccin kasseras utan att alla doser administreras, och den inriktningen återfinns i organisationen.

Man vet att det finns minst fem doser vaccin i varje ampull, kan inte detta samordnas logistiskt med personal kan få dessa?

– Ett vaccinationsprojekt i den här storleksordningen kräver en enorm arbetsinsats både administrativt och praktiskt. Detaljfrågor gällande hanteringen av vaccinet måste en person med insyn i den processen svara på, säger Björnström. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!