"Det känns vansinnigt att man prioriterar så här"

"Det är oförsvarligt att ge en dos till personal som inte ens träffar boende" säger skyddsombudet Sofia Saari om att chefer har fått "slaskdoser" av vaccinet mot Covid-19.

Mia Lindmark och Sofia Saari jobbar som inom socialpsykiatrin. "Det är oförsvarligt att ge en dos till personal som inte ens träffar boende" säger Saari.

Mia Lindmark och Sofia Saari jobbar som inom socialpsykiatrin. "Det är oförsvarligt att ge en dos till personal som inte ens träffar boende" säger Saari.

Foto: Ulrika Huhtaniska

Kiruna2021-01-29 19:00

Mia Lindmark och Sofia Saari jobbar som boendestödjare inom socialpsykiatrin, där de hjälper brukare med exempelvis medicinering, att handla och socialt stöd. Ibland kan de träffa upp emot femton brukare på en dag. 

– Vi vet att all personal inom äldreboende, hemtjänsten eller brukare inte har fått vaccin ännu. Och så får man veta att flera chefer har vaccinerats med "slaskarna". De kan bli utringda, men att någon sådan lista finns har ingen annan vetat om, säger Lindmark. 

De är kritiska till att det har varit just chefer som har ringts in för att få en första dos. Saari, som även är skyddsombud, säger att de blev chockade när de fick beskedet om att det var chefer som ringts in när det blev vaccin över.

– Vi ville knappt tro att det var sant. Det är oförsvarligt att ge en dos till personal som inte ens träffar boende, och det känns vansinnigt att man prioriterar så här. Chefer kan jobba hemifrån, vilket de ofta gör och vi har oftast möten via Skype och Zoom. Den möjligheten har inte vi. Nu pratar vi med Kommunal och huvudskyddsombudet om hur saken ska drivas vidare, säger Saari. 

– Jag är med i covid-teamet inom socialpsykiatrin, och så fort det är misstänkt eller konstaterad smitta går vi in. På sociala medier står hur mycket vi inom vården uppskattas. Men när det väl kommer till handling så prioriteras vi inte, säger Lindmark. 

Mia Lindmark har själv varit sjuk i covid-19, och berättar att hon hade ångest över att ha smittat någon av de brukare hon besökt. 

– För en del i riskgrupp har jag varit den enda de har träffat under flera veckors tid. Hade någon av dem blivit sjuk och avlidit är det jag som smittat dem, och det är jag som har tagit ihjäl dem. Det är så man känner, att man är på helspänn hela tiden under jobbet, säger hon. 

De ifrågasätter var beslutet är fattat och på vilken grund. 

– Det finns alltid någon i tjänst som kan komma med kort varsel. Nu först finns en lista man kan skriva upp sig på om man vill vaccinera sig inom fas två med start i februari. Det finns ingen för "snabbdoser", så hur man hamnar på den listan vet jag inte. 

– Många har suttit hemma isolerade i ett år, och vaktar telefonen ifall någon anhörig skulle ringa. Jag kan lova att flera av dem skulle kunna vara på plats lika snabbt som en chef kan, säger Lindmark. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!