Younes heter egentligen någonting annat, han är 18 år, född och uppvuxen i Stockholm. Han är dömd för ett mycket grovt brott till flera års sluten ungdomsvård och är sedan hösten 2023 intagen på Johannisbergs ungdomshem i Kalix.
Vi passerar den rigorösa säkerheten i vakten och ses i skolans lokaler på institutionsområdet.
Younes beskriver en trygg uppväxt, men en skoltid som var svår.
– Jag hade svårt för att sitta still, koncentrera mig, hålla fokus och lyssna redan från årskurs två. Jag sprang runt i korridoren och hittade på andra saker för att slippa handskas med skolarbetet. Att slingra mig ur saker blev min främsta egenskap och jag klarade mig länge på det när jag hade gjort något fel.
Han beskriver att komma till "JB" med orden "det var okej, jag kom ju från häktet, så det här var så klart bättre".
– Min bild av Norrbotten var Leif och Billy (humorserie på SVT) och lössnus, säger Younes som fortsätter:
– Medias bild av "JB" är inte heller så som jag upplever det här. Media speglar ofta att här sitter de värsta ungdomarna i Sverige, men här är det lugnare än på många andra ungdomshem. På vår avdelning är det jättelugnt, vi spelar kort och fotboll, pratar och bakar. Vi är inte dumma, men många har saknat ett sammanhang och har en bakgrund med en skola som inte fungerat.
Johannisberg är ett av två ungdomshem i Sverige med högsta säkerhetsklass. Det har förekommit en rad incidenter där även personal attackerats, som annandag jul 2022 då en ungdom attackerade en anställd med knytnävar och tillhyggen.
Younes säger att ju äldre han blev, desto mindre intressant blev skolarbetet.
Skolan på Johannisberg, där han läser in gymnasiekurser, blev något annat.
Younes säger att det beror på att han fick diagnoserna, bland annat adhd, medicin och en skola som kunde möta honom på rätt sätt.
– Jag klarar inte av klassrumssituationer med 30 andra ungdomar och jag har svårt att arbeta med uppgifter som inte har något syfte. Sussie (läraren Susanne Larsson) gör att skolan är bra, hon kämpar varje dag för att jag ska komma hit. Vi har inte så mycket skola, men vi får fett mycket gjort. Jag möts med respekt och ger respekt tillbaka.
En uppgift i naturkunskapen handlade om att göra ett material på några sidor om puberteten för elever i mellanstadiet.
– Det kändes meningsfullt att skriva till riktiga barn. Här finns det en mening och en vinning. Extra roligt var det ju för att vi hade fått så fina brev från elever i Kalix på alla hjärtans dag. Jag ville ge någonting till barnen, någonting jag själv gärna hade hört när jag var i deras ålder, säger Younes som gjorde ett arbete på 22 sidor.
I arbetet berättar han om sin tid i grundskolan, om puberteten, kärlek och sex. Han skriver också, bland mycket annat, om beteende, vett och etikett, självkänsla, mobbing, machokultur och divakultur. Han skriver om hur du är en bra kompis, kompistyperna att bryta med och lagar som är viktiga att kunna.
Läraren Susanne Larsson säger att hon kände att materialet är så bra att det måste ut. Hon kontaktade Marie Mörk, lärare på Centrumskolan, och det bestämdes att Susanne skulle komma till en femteklass på skolan och redovisa Younes arbete.
– Younes och jag gick igenom hur det skulle presenteras innan jag åkte dit. Eleverna var verkligen intresserade och jag blev kvar i klassen mycket längre än planerat.
Många elever beskrev stunden som det mest positiva som hänt under veckan, enligt Marie Mörk.
– De hade många frågor kring vilka ungdomar som bor på "JB", de fick mer förståelse för att de är verkliga människor.
Eleverna skrev sedan brev och ritade kort till Younes. Ett av korten har en gul människa på framsidan och texten "Du kanske har haft det mörkt omkring dig men insidan är ljus" på baksidan.
– Fint. Jag är glad över att mitt arbete blev uppskattat. Jag försöker leva efter att ge mitt bästa jag till andra, men det är inte alltid lätt. Ibland överpresterar jag och blir helt slut.
Så småningom ska Younes flyttas till ett annat ungdomshem med lägre säkerhetsklass. Där hoppas han kunna studera VVS, ta gymnasieexamen och så småningom läsa till byggingenjör.
– Om jag blir hånad eller ifrågasatt för att jag jobbar på i skolan, så brukar jag säga "jag är inte bättre än dig, men jag försöker bättre än dig". Jag har haft tid att tänka, lära känna mig själv och jag bryr mig faktiskt inte om vad andra tycker.