Händelsen på SiS ungdomshem Johannisberg, JB, är från Annandag jul och den är anmäld till Arbetsmiljöverket.
Den anställda skulle enligt beskrivningen hjälpa en ungdom att hitta musik och han förklarade att musiken han letade efter inte fanns eller att han åtminstone inte kunde hitta den.
"Så valde ungdomen att flyga på mig helt utan förvarning och slog mig med både knytnävar och tillhyggen i form av tangentbord, datorskärm, datormus, pingisracket. Ungdomen försökte även välta diverse gymutrustning för att kunna använda mot mig" skriver den anställda i anmälan till Arbetsmiljöverket, där han också beskriver hur andra anställda ställde sig mellan honom och ungdomen och försökte avvärja det hela så att han skulle kunna ta sig ut ur rummet.
"När jag väl lyckades ta mig ut ur rummet så anslöt övrig personal så att jag kunde backa undan" står det i anmälan.
Mats Morin, biträdande institutionschef, säger att händelsen utreds och apropå säkerheten att de jobbar med allt från yttre säkerhet till nya riskbedömningar där de tittar på längre historik för ungdomarna och mer med bedömningarna avseende hur de ska jobba med dem.
– Det finns ingen garanti, det kan förstås ändå hända saker. I och med att vi fick klass-ett-klassificeringen så har vi generellt ett tyngre klientel. En del ungdomar har bristande impulskontroll, är utåtagerande och har en våldsproblematik. Det pratas i samhället i stort om en utveckling med grövre våld och hot. Det varierar över tid hur vi ser det hos oss och just nu skulle jag säga att vi har ett normalläge.
Hur tar ni hand om anställda som drabbas av våld?
– Vi har rutiner och checklistor. Vi erbjuder samtal med företagshälsovård, kollegialt stöd, samtal med chefen. Det varierar beroende på vad som hänt.
Finns resurserna för att hantera det som händer?
– Budgetmässigt finns resurserna, men vi har svårt att få tag i folk. SiS har förstärkt grundutbildningen som alla nyanställda får, den är inspirerad av kriminalvårdens utbildning men inte lika omfattande, och det är bra men då blir det ett glapp under den tid de är i utbildning. En avdelning med fyra platser är stängd på grund av personalbristen. Vi söker sammantaget ett 30-tal nya medarbetare, olika befattningar, ett 20-tal av dem vi söker är behandlingsassistenter, säger Mats Morin.
I första versionen av denna text uppgav vi att det var en kvinna som attackerades, det var en man och texten är nu rättad.